İSTANBUL - CHP’li Levent Gök, Uludere’de 34 sivilin hayatını kaybettiği olayla ilgili “Pisi pisine öldüklerini söyleyebilirim” dedi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili Heron görüntüleri Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda izlendi.

HASİP KAPLAN TEPKİ GÖSTERDİ
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da görüntüleri izlemek için komisyona girmek istedi. Aynı zamanda Şırnak milletvekili olan Kaplan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e toplantıyı izlemek istediğine dair bir not gönderdi. Üstün, aynı notun arkasına, 'Komisyon üyesi dışındakilere kapalı. Üyeniz içeride ' yazısını yazarak, Kaplan'ın talebini reddetti.

Duruma tepki gösteren Kaplan, grup başkanvekili olarak partisini temsil ettiğini ve o görüntüleri izleme hakkı olduğunu belirtti. Komisyon üyesi olmayan AK Partili bir milletvekilinin görüntüleri izlediğini savunan Kaplan, 'Ne özelliği var. AKP milletvekili olması ona bir özellik ayrıcalık mı tanıyor? Bu görüntüleri Şırnak milletvekiline kapatmaları, benim üyemin orda olması nedeniyle bir grup başkanvekiline izin verilmemesi, İnsan Hakları Komisyonunun bunu yapması kabul edilebilir bir davranış olmamıştır ' dedi.

Görüntüleri izleyen AK Parti milletvekilinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışma arkadaşı olduğunu söyleyen Kaplan, 'Burada beraber çalışmadan doğan hukuktan kaynaklanan bir arkadaşlık hukuku mu işliyor, yoksa Meclis içtüzüğü mü var? Hangi hukuk işliyor bunu anlayacağız ' diye konuştu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye saati ile 15.59’da başlayıp 01.01’de biten görüntüleri izlediklerini belirterek, "Köy içinden görüntü yok, hepsi sınır ötesinde mal alışverişi görünüyor. Köylüler bize ne anlattıysa Heron görüntüleri de aynı. Onlara da teşekkür ediyoruz. Görüntüler sınır ötesinden" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “4 adet bombardıman yapılmış. Katırlar olduğu gibi görünüyor, ayakları bile görünüyordu. Zavallı köylüler, köylülerin, bize anlattığı herşey doğru çıktı. Tanıklıkları, birebir bugün izlediğimiz görüntülerle aynı, 40 dakika boyunca 4 kez bombalamışlar”.

 Komisyon üyelerinden olan CHP’li Levent Gök,  “Burada çok ciddi bir ihmal olduğu görülüyor. Şahısların çıplak gözle bile kaçakçı oldukları belli oluyor, pisi pisine öldüklerini ifade edebilirim” diye konuştu.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, "Bu görüntüyü düz, sıradan vatandaş olarak izleyen herkes, biz, hepimiz, o komisyondakilerin hemen hemen hepsi şuna kanaat getirdi ki; bunların kaçakçı oldukları çok net belli" dedi.

DAKİKA DAKİKA GÖRÜNTÜLER
Özdemir’in görüntülere dayanarak olayın gelişimini şöyle anlattı:
"Önce Kuzey Irak’tan sekiz araç geliyor. Haftanin ile Kutalma derelerinin birleştiği vadide bu araçlar bekliyor. Yük getirdikleri belli. Daha sonra görüntünün ilerleyen saatinde Türkiye topraklarından o bölgeye doğru çok kalabalık bir grup hareket ediyor. Geliyorlar, orada uzunca bir süre bekliyorlar. Mallar yükleniyor katırlara. Sonra geldikleri güzergahtan Türkiye tarafına zaman zaman 2’şerli 3’erli gruplar halinde dönmeye başlıyorlar."

Özdemir olayın dakika dakika gelişimini ise şöyle anlattı:

"17.20’de Irak’tan Türkiye’ye doğru gelen dört araç görünüyor. Araçlar Haftanın ile Kutalma deresi arasındaki vadide toplanıyor.
18.25’te köyden gelen ilk kalabalık grup kaçakçıların buluşma noktasına doğru geliyorlar. Köylülerin ilk görüntüsü bu.
18.55 de üçüncü bir kalabalık insan grubu köylüler geliyor.
19.16’da malı alan ilk grup geldikleri güzergahtan yeniden Türkiye sınırına doğru dönmeye başlıyor.
19.40’ta Türkiye’ye doğru gelen gruplar bir alanda toplanmaya başlıyorlar.
21.24’e kadar  bunlar sınıra yakın bir alanda bekliyorlar. Bu arada da  demek ki topçuların atışları falan yapılıyor.
21.36’da da heron bir lazer ışığı ile uçaklara nokta tarifi yapıyor.
21.36’da ilk bomba atılıyor
21.43’te ikinci bomba atılıyor.
22.04’te üçüncü bomba atılıyor.
22.24’te arkadan gelen bir başka grup ayrıca bombalanıyor.
22.45’te de köyden insanlar telaş içinde o tarafa yöneliyor
23.00’te köylüler olay yerine ulaşıyorlar.

"HERON GÖRÜNTÜLERİ BÜYÜK RESMİ GÖSTERMİYOR" 
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonunun gerekçeleri arasında gösterilen Heron görüntülerinin izlenmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Alt komisyon kararı olarak bu görüntüleri izlediklerini belirten Üstün, “Genelkurmay Başkanlığından askerlerimiz geldi. Orada görüntülerin izlenmesinde bize yardımcı oldular. Aselsan’dan gelen bir ekip de yorumlanmasına yardımcı oldu. Ayrıca da Aselsan’dan gelen ekibe süre verdik. Komisyon üyelerinin soruları çerçevesinde yeniden yazılı bir rapor hazırlayacaklar. Biz görüntüleri bu yorumlarla birlikte yazılı bir rapor haline getirmiş olacağız” dedi.

“BÜYÜK RESME BAKMAK LAZIM”
İletişim Başkanlığı gibi çeşitli kurumlarla yazışmaların olduğunu anlatan Üstün, “Resmin tamamını görmeden bir yorum yapmak erken ve kamuoyunu yanıltıcı olur. Dinlediğiniz insanlara göre kanaatleriniz değişebiliyor. Deliller, görüntüler, belki bir daha çağırabiliriz. İhtimal dahilinde. Bu çerçevede büyük resme bakmak lazım. Bu görüntüler büyük resmi göstermiyor. Sonuç için bir kanaat de oluşturmuyor. Başladığımız noktadan ilerdeyiz ama daha alacağımız mesafe var” dedi.

HAREKETLİLİK IRAK’TAN BAŞLIYOR
Komisyonun çalışmasının 1.5-2 ay içinde tamamlanmasını istediklerini anlatan Üstün “Ama bir pencere bir başka pencere daha açıyor. Oralardan da bilgi almak icap edebiliyor. Sürecin uzaması bir şeyi ihmal ettiğimizden değil, aksine titiz çalışma yürüttüğümüzden dolayıdır. O bakımdan ben kamuoyunu bu manada biraz daha sabırlı olmasını tavsiye ediyorum” dedi. Komisyon üyelerine de ‘işin esasına göre açıklama yapmayın’ dediklerini aktaran Üstün, “Bir kişinin şahsi görüşü komisyonu bağlamaz. İşin esasına göre değerlendirme kamuoyunu yanıltıcı olur, komisyon çalışmalarına da gölge düşürür” dedi.
Üstün, görüntüleri izledikten sonra nasıl bir kanaate ulaştığına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Görüntüler zaman zaman siyah bir leke gibi. Ama hareketlenme olduğu zaman bunun bir insan hareketi olduğunu veya canlı hayvan hareketi olduğunu anlıyorsunuz. Ancak çok kümeleştikleri zaman tek bir leke gibi duruyor. Araç hareketleri vardı. Onların araç olduğunu anlıyorsunuz. Hareketlilik Irak’ın kuzeyindeki topraklardan başlıyor. Görüntü çekimi ise Türkiye topraklarından başlayarak devam ediyor. İlk canlı görüntüsü ise Irak’ın kuzeyinden yakalanıyor. Türkiye sınırına yaklaşık 5 kilometre mesafeden yakalanıyor. Onun için bunları şu anki çıplak gözle yorumlamak, şöyle böyle oldu demek yanıltıcı olur.”

“MİT’E DE YAZI GİDECEK Mİ?”
Görüntülerdeki insanların terörist mi kaçakçı mı olduğunu söylemek için erken olduğunu ifade eden Üstün, görüntülerin komisyon üyelerine ne kazandırdığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Köylülerin farklı iddiaları vardı, askerlerin farklı iddiaları vardı. Bir o netleşti. Onun dışında başlangıç noktasının neresinin olduğunu net şekilde gördük. Bombalama sırası ve sonrasında hareket tarzlarını gördük. Bunları izlemesek eksik kalırdı. Bilginin üstüne bilgi koyduk. Ama bunu seyrettik her şey bitti değil. O zaman komisyonu dağıtmak lazım. Şu aydınlandı, diyemeyiz. Diğer bilgileri de alıp bir sonuca varacağız. Önemli olan Meclis’in sağlıklı çalışma yürütüyor olması ve kurumların buna yardımcı olması.”
Üstün, Uludere olayındaki MİT istihbaratı tartışması sonrası “MİT’e de yazı gönderildi mi?” sorusuna da, “Alt komisyonda karar alındı, ‘istihbarat var mı, nereden’ diye. Bakacağız, bunlarla ilgili de adım atılacak. Birçok yazışmamız var” yanıtı verdi.

Ak Partili milletvekilleri ise soruşturmanın gizliliğini öne sürerek herhangi bir açıklamda bulunmadı.

(ANKA)