Twitter’ın Türkiye’de yasaklanması konusu için Telekomünikasyon İletişim Kurumu (TİB) ile görüşmeleri sürdüren Avukat Gönenç Gürkaynak, dün ABD’ye gitti. 

ABD’de Twitter yetkililerine TİB ile görüşmeler hakkında bilgi vereceği iddia edilen bilişim avukatı Gürkaynak’ın, katılacağı konferanslar da bulunuyor. Gürkaynak, ABD’de öncelikli olarak bir konferansa katılacak. İddialara göre ise Gürkaynak, konferanstan sonra Twitter’ın San Fransisko’da bulunan merkezine gidecek. Böylece TİB ile yapılan görüşmelere konusunda ayrıntılı bilgiler alacak olan Twitter’ın, yapılacak toplantılara şirketin kurucusu Jack Dorsey (@jack) ve hukuk departmanıyla beraber tam kadro katılacağı öne sürülüyor. Bu toplantılarda konuşulacak konuların başında Türkiye’deki Twitter yasağına gerekçe olarak gösterilen üç mahkeme kararı konuşulacak. Terörler Mücadele Kanunu (TMK) ile gerekçelendirilen bir mahkeme kararı Twitter’ın üzerinde durduğu noktaların başında yer alıyor. 

Twitter'ın yasaklanması sürecinde Türkiye'de neler oldu? İşte size kısa bir özet...

Hotspot Shield: Kızlı erkekli mi?

Twitter’ın yasaklanmasının ardından Türkiye’de yüzbinlerce kullanıcı, yasağı delmek için internetten Hotspot Shield uygulamasına başvurdu.

Hotspot Shield’ın resmi Twitter hesabından verdiği bilgilere göre 22 Mart gün sonuna kadar Türkiye’den tam 820 bin kullanıcı Hotspot Shiled’ı indirdi. Hotspot Shiled, ilgiye Türkçe tweet’lerle karşılık verdi. Hotspot Shield, bir kullanıcının, “Şu an Türkiye olarak seninle eve bile çıkarız” tweetine “Kızlı erkekli mi” yanıtı yazdı. Diğer Türkçe tweet’ler şöyle:
Keşke dünyada sansür gibi problemler olmasa da bize gerek kalmasa.
Sizleri o kadar çok sevdik ki 2 günde Türkçe’yi söktük! =)
İnan panpa garantisi benim ya! 
Biz sizin icin varız yahu!
Twitter Türkiye’de yasaklandığından itibaren son 48 saatte @HotspotShield VPN’i tam 820 bin kullanıcı indirdi. 

ABD: Kitap yakmak gibi!

Türkiye’de Twitter’in kapatılmasına ABD’den tepkiler sürdü. Beyaz Saray’ın internet sitesinde, ‘ABD, Türk hükümetinin vatandaşlarının temel iletişim araçlarına erişimini engellemesinden derin kaygı duymaktadır. Türk halkının ifade ve özgürlüklerini engelleyen bu kısıtlamaya karşıyız’ açıklaması yapıldı. Beyaz Saray Sözcülüğü de Twitter’a getirilen yasağın, demokratik yönetişim, evrensel haklar için ve açık yönetim ilkelerine aykırı olduğunu belirterek Türk yetkilileri göreve çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı kamu işlerinden sorumlu müsteşarı Daouglas Frantz da, Twitter yasağını ‘kitap yakmaya’ benzetti. Eski bir gazeteci olan Frantz’ın Dışişleri Bakanlığı’nın blog sayfasında yayınlanan yazısında, ‘Bu 21. Yüzyıl’da gerçekleşen bir kitap yakma eylemidir ve kimseyi daha güçlü kılmaz. Bu tür baskılar hepimizi etkiler” denildi.

Tatlıses yasağı delip yasağı destekledi

Türkücü İbrahim Tatlıses, Twitter yasağına Twitter hesabından, 'Twitter'ın kapatılması beni üzmedi' diye destek verdi. Tatlıses, 'imparotoribo' hesabından aynen şöyle yazdı: “Twetır'ın kapanması beni üzmedi. Hem hakaret et hem de bu hesap benim değil de.! Yok ya özgürce belden aşağı, sonra çamura yat, Ne güzel ya...! Haber özürlüğünü anladıkta bana belden aşağı vuracak ve ben birşey yapamayacam.”

Gül: Kullanıcılar iki misli arttı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal medya platformlarını tamamen kapatmanın kanunen mümkün olmadığını belirtirken “Ancak oralardaki ilgili sayfalarda suç işleniyorsa kapatılabilir, mevzuatımız şu anda bu şekilde. Twitter kapanmadı gördüğünüz gibi, kullananların sayısı iki misli arttı” dedi. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere Hollanda’ya hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, şunları söyledi: “O yasayı (internet yasakları) imzaladım ama imzalarken de hükümetle bir hafta içinde yasanın değiştirilmesini ve mahsurlu noktaların giderilmesi konusunda anlaştık ve nitekim bir haftarü yasa değişti ve herhangi bir şekilde internetin ve bu tip platformların tamamen kapatılması kanunen aslında mümkün değil. Ancak oralardaki bir sayfada birisi suç işliyorsa sadece o sayfa kapatılabilir, mevzuatımız şu anda bu şekilde. Bunlar tabii ki Türkiye gibi gelişmiş, AB ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar oluyor.” 

Susan Sarandon: Sansür iyi fikir değil!

Hollywood’un politik duruşuyla da ünlü isimlerinden Susan Sarandon, Twitter'a Türkiye'den erişim yasağına tepki gösterdi. Saradon, Twitter hesabından ''Türkiye'deki kardeşlerimizin Twitter'a girişi engelleniyor. Sansür, sorun ne olursa olsun iyi bir fikir değildir" diye yazdı. Film yıldızı, Reuters'ın Türkiye'deki Twitter yasağı ile ilgili haberini de paylaştı. Sarondon'un attığı tweet 2 bin 522 defa yeniden tweet edildi. 

Müezzinoğlu: Twitter diz çöktü

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Twitter'in Türk mahkemelerinin aldığı kararları uygulamadığını ifade ederek yasağı şu sözlerle destekledi: "Twitter diz çöktü. İstiklaline aşık olan bir millet, kendisine tavır koyan kim olursa olsun diz çöktürür. Recep Tayyip Erdoğan da bunu yaptı. Biz muz cumhuriyeti değiliz, hele hele ananas cumhuriyeti hiç değiliz." 

Muharrem İnce: Biz de dumanla haberleşiriz
Seçim gezisi için Gaziantep’e giden CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin de gündeminde Twitter'e erişim yasağı vardı: "Sen isteğin kadar interneti yasakla; mektup yazar birbirimize hırsızlıkları yine anlatırız. Mektupları postada engellersen, dumanla haberleşir Kızılderililer gibi anlaşırız. Onu da engellersen posta güvercini bulur, hırsızlıkları öyle göndeririz."





insanhaber.com