İSTANBUL - ‘Roman Açılımı’nda pankart açtıkları için 14 aydan beri tutuklu olan üniversite öğrencileri Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın önceki gün yapılan duruşmada “Yasaksız sivil toplum örgütü ve derneklerin eylemlerine katılanlar, bu yüzden suçlanamazlar” diyen savcının ‘beraat’ talebine rağmen tutuklu kalması, dikkatleri yeniden uzun tutukluluk sürelerine çekti.
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, “Suç ne olursa olsun bu kadar tutuklu kalmasını gerektirmiyor. IMF Başkanı Kahn bile o kadar ağır suçlamaya rağmen 3 günde adli kontrol tedbiri alınarak serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak. Asıl mesele budur. Kaldı ki böyle bir eylem elbette terör örgütünün varlığını ya da üyeliğini gerektirmez. Suçlama yapılabilir, araştırma yapılır. Ancak Türkiye’de yargı hızlı değil. Bir suçlamada bulunuluyor ve 3 yıl, 5 yıl tutuklu kalıyorsunuz. Bu uygulama Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırı” dedi. Şen, Silivri’de haftada 4 duruma yapılırken, ağır ceza mahkemelerinde yılda 2 duruşma yapılmasını da eleştirdi. Pankart açan Tüzer ve Yılmaz için ‘terör örgütüne üyelik’ suçlamasıyla 6-15 yıl hapis cezası isteniyor. (Serkan Ocak)

Tutukluyum, tutuklusun...
1- Örgüt eylemi:

Deniz Gezmiş anması Adana’da dün sabah saat 05.00’de düzenlenen ev baskınlarıyla EMEP, Halkevleri ve Öğrenci Kollektifleri’nden 23 kişi gözaltına alındı. 4 kişi ise aranıyor. Avukatlarının verdiği bilgiye göre “6 Mayıs’ta Denizleri anma etkinliği ve 18 Mayıs’ta İbrahim Kaypakkaya’yı anma yürüyüşüne katıldıkları için” gözaltına alınanların arasında 2 de CHP’li var. Adana son dönemde Başbakan’ı protesto, Dink’i anma gibi gerekçelere dayandırılan tutuklamalar ve hapis cezalarına tanık oldu.

2- Al sana delil: Zilli tef, düdük ve Lenin halısı...

MKLP soruşturması kapsamında 2 yıldır tutuklu yargılanan 17 sanığa 5 Mayıs’ta ‘örgüte üyelik’ten 6 yıl 3’er ay hapis ve ‘propaganda’dan 10’ar ay hapis verildi. İddianamede “Krizi protesto etme, Maraş katliamını anma, ‘Ergenekon Dağıtılsın’ açıklaması yapma, Dink’in ölüm yıldönümündeki ‘Hepimiz Hrant’ız...’ sloganı atma, ‘Darbelere Karşı Demokrasi Mitingi’ne katılma” gibi 53 eylem suç sayıldı. Deliller arasında ise Lenin işlemeli duvar halısı, 6 düdük, 5 salsa aleti, 4 zilli tef dikkat çekti. Davada ceza alanlar arasında İsviçre’ye sığınan çocuk hakları savunucusu Ethem Açıkalın da var. Bu, Açıkalın’ın “üyesi olup propagandasını yaptığı” 5. örgüt!

3- ‘Maocular örgüt için apartman temizliyor’

Yasadışı Maoist Komünist Parti üyesi oldukları iddiasıyla yasal Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) üyelerine 23 Şubat’ta operasyon düzenlendi. ‘Örgüte maddi gelir temini için apartmanlara temizliğe gitmek’le suçlanan Halkın Günlüğü Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hıdır Gürz’ün de aralarında yer aldığı 8 genç tutuklandı. Gürz’ün avukatı ise müvekkilinin harçlık için 2 apartmanda 50 TL karşılığında temizlik yaptığını söyledi. (İsmail Saymaz)

Deniz Gezmiş ve Lenin

Radikal