© AKP MYK toplantısında, tutukluluk süresinde yapılacak 1 ya da 2 yıl indirime, hükümetin yargı alanında yürüttüğü politikalara destek veren taban ve çevrelerde tepki toplayacak birçok ismin tahliyesini sağlayacağı gerekçesiyle karşı çıkıldı. Sürede indirim isteyenler ise Meclis’teki komisyon ve genel kurul aşamalarında tutukluluk süresiyle ilgili bir düzenlemenin eklenmesi için çaba harcamaya devam ediyor.

ERDEM GÜL

ANKARA - Yargı süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin 3. yargı paketi TBMMye sunulurken AKPde cezalandırmaya dönüştüşeklinde eleştirilen uzun tutuklulukların indirilmesi konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Görüş ayrılıkları nedeniyle tutukluluk süresinde indirim, yargı paketine alınmadı. Tutukluluk süresinde indirim isteyenler TBMMdeki komisyon ve genel kurul süreçlerinde pakete bu yönde düzenleme konulması, indirime şiddetle karşı çıkanlar ise bir değişiklik yapılmaması yönünde kulis yapıyor.

Hükümetin 3. yargı paketidiye adlandırdığı, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıda, katalog suçları diye tanımlanan özel yetkili mahkemelerde görülen davalarda yargılananlar için iki katı hesabıyla 10 yıl olarak uygulanan 5 yıllık tutukluluk süresinde bir indirim yer almadı.

Parti yönetiminden vize yok

Adalet Bakanlığında hazırlanması sürecinde, özellikle muhalefet ve kamuoyundan gelen eleştiriler çerçevesinde tutukluluk süresini 1 ya da 2 yıl kısaltan bir düzenlemeye gidilip gidilmemesi tartışmaya açıldı. Konu AKP Merkez Yürütme Kurulunda (MYK) da tartışıldı. Ancak MYK toplantısında, tutukluluk süresinde yapılacak 1 ya da 2 yıl indirime, hükümetin yargı alanında yürüttüğü politikalara destek veren taban ve çevrelerde tepki toplayacak birçok ismin tahliyesini sağlayacağı gerekçesiyle karşı çıkıldı.

Buna karşın tutukluluk süresinde indirim konusu, tasarının içeriği çerçevesinde Bakanlar Kurulunda da ele alındı. Kabine içinde ise yargı süreçlerini hızlandıracak tasarıdaki düzenlemelerin daha çok bürokrasiyi azaltacak nitelikler taşıdığı, beklentinin ise doğrudan tutukluluk süresine ilişkin tepkileri giderecek bir düzenleme olduğu görüşleri ifade edildi. Bu bakış açısıyla tutukluluk süresinde kısmi de olsa 1 ya da 2 yılkısaltmaya gidilebileceği önerileri gündeme geldi. Tutukluluk süresinde kısaltmaya gidilmesi önerileri parti içinde de destek buldu. Bu nedenle 2 hafta önce hazırlıkları tamamlanan paket, beklemeye alınarak kesin bir karara varılması için Meclise gönderilmedi. Tam bu aşamada parti içinden Adalet Bakanı Sadullah Ergine yönelik Kesinlikle tutukluluk süresinde indirim sağlayacak bir düzenlemenin tasarı içinde yer almamasıhedefiyle kulis başlatıldı. Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyarın da aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili, Erginden, Tutukluluk süreleriyle ilgili bir düzenlemenin pakete girmeyeceği konusunda kendilerine söz verilmesiniistedi.

Karşılıklı kulisler

Bunun üzerine tasarı, uzun tutuklulukla ilgili hiçbir düzenlemeye yer verilmeden TBMMye gönderildi. Ancak tasarının TBMMye gelmesi üzerine parti içinde tutukluluk süresinde kısaltma isteyenler ve kesinlikle istemeyenleri ayrı ayrı hareketlendirdi. Sürede indirim isteyenler, tasarının Meclisteki komisyon ve Genel Kurul aşamalarında tutukluluk süresiyle ilgili bir düzenlemenin eklenmesi için çaba harcarken karşı çıkanlar ise kesinlikle bunu önlemeye yönelik bir kampanya yürütmeye başladı.