Cumhuriyet/ Ankara Büro- ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Odatv’ye yapılan baskın ve gazetecilerin tutuklanması konusunda, “Bir yandan basın özgürlüğünü savunurken diğer yandan gazeteci tutuklanmasını anlayamıyorum” dedi. Türkiye’de Ergenekon, Balyoz gibi darbe soruşturmalarını “sağlıklı bir tartışma” olarak değerlendiren Riccardone, bu süreçlerin “özgür basın” ve “bağımsız yargı” eşliğinde ilerlemesinden yana olduklarını söyledi. Ricciardone, dün akşam verdiği tanışma resepsiyonu sırasında gazetecilerle Türkiye gündemi üzerine sohbet etti. Ricciardone’nin değerlendirmeleri şöyle:

'Odatv - Türk halkı özgür basın ister'

Henüz isnat edilen suçlama yok sanırım. Türk halkı da bizim gibi özgür bir basına sahip olmayı talep eder ve bekler. Bu, eleştirel ve muhalif bir basın olsa bile.

'Gazeteci tutuklamayı anlamıyoruz'

Bir yandan gazeteciler tutuklanırken diğer yandan basın özgürlüğünün nasıl korunacağını ben anlayamıyorum. Kimseyi eleştiriyor değilim. Bunun izahı nedir? Nasıl bir süreç yaşanıyor? Bu soruların yanıtını vererek değerlendirme yapacak olan sizlersiniz.

'Şeffaf yargılama olmalı'


Balyoz soruşturmasını yakından izliyoruz. Sürecin şeffaf, masumiyet karinesi ilkesi unutulmadan ve usulüne uygun bir şekilde ele alınması gerekir.

'Darbe dosyaları - Sağlıklı tartışma'

Balyoz, Ergenekon ve diğer soruşturmalarla bizim tabii ki bağlantımız yok. Sağlıklı bir tartışma olarak değerlendiriyorum. Ama yanıtını tabii ki biz bilemeyiz. Türk halkı bilecek. Bunu da özgür basın ve demokratik süreç içinde yapacak. Bu bölgede demokrasinin gelişmesi Türkiye ve ABD’nin ortak çıkarınadır. Bunun da iki unsuru var. Birincisi: Özgür basın. Olmazsa olmaz şarttır. İkincisi ise bağımsız ve özgür yargıdır. ABD’de iyi işleyen bir yargı sistemimiz olmasına rağmen Başkan Obama’nın önerdiği 150’den fazla yargıç adayından Senato sadece birkaç tanesini onayladı. Yargı ile ilgili yaşadıklarınızda yanıtı yine siz bulacaksınız. Sizin adınıza bu yanıtı veremeyiz.

'Gül’ün demokrasi çağrısını önemsiyoruz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İran gezisine eleştirimiz yok. Bölge liderlerine yaptığı “halklarını dinlemeleri ve halkın haklarını vermeleri” çağrısını önemsiyoruz.
Eksen kaymasına inanmıyorum: Ne Başkan Obama, ne Dışişleri Bakanı Clinton ne de ben eksen kayması tezlerine inanıyor.