Adana’da dinleme iddialarıyla ilgili tutuklanan 2’si emniyet müdürü 1’i komiser 6 polisin yakınları adliye önünde açıklama yaptı. Komiser F.M.nin avukatı Aykut Gül, tutuklanan polis memurlarınca kanuna aykırı bir dinleme yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, dinlemelerin hepsinin yasal mahkeme kararlarına dayandığını bildirdi. Gül, “Mahkemelerin vermiş olduğu kararlar dışında herhangi bir dinleme yapılmamıştır. Hakim ve savcıların dinlendiğine dair dosya kapsamında hiçbir delil, belge emare bulunmamaktadır.” dedi. Gül, tutuklamaya itiraz için hazırlık yaptıklarını söyledi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDEN SAVCILIĞIN TAHKİKAT YAPMASI YASALARA AYKIRI

Gül, Adana Adliye Sarayı önünde, tutuklanan polis memurlarının aileleri ve yakınları ile birlikte açıklama yaptı. Gül, polis memurlarının Terörle Mücadele Şubesi'nde ifadesinin alınmasına tepki gösterdi. Soruşturma kapsamında müvekkillere isnat edilen suç ve suçlara ilişkin hukuki bir nitelendirme yapılmadığını anlatan Gül, iddia edilen eylemlerin görev suçu niteliğinde olduğunu yetkili makamlarca soruşturma izni verilmeden savcılık tarafından tahkikat yapılmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekti. “Gazete kupürleri hangi yasa hükmüne göre yasal soruşturma dayanağı yapılmaktadır.” diye soran Gül, müvekkillere sorulan soruların özünde ulusal bir gazetenin haberlerinin yer aldığını hatırlattı. Gül, “Bu gazete dinleme haberlerini nereden, nasıl almıştır. Haberin kesin ve doğru olduğu nereden bellidir. Demokratik hukuk devletlerinde gazete haberleri ile soruşturma açılabilir mi?” diye sordu.

TUTUKLAMALAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİ


Gün, dinleme iddialarıyla ilgili gerçekleştirilen tutuklamaların hukuki olmaktan çok siyasi olduğunu, bunun soruşturmadan ve içeriğinden rahatlıkla anlaşılabileceğini bildirdi. Soruşturmanın ve verilen tutuklamaların hukuk devleti ilkesi ve evrensel hukuk değerleri ile yakından uzaktan alakası olmadığını vurgulayan Gül, “Bir gazetenin haberi ile yıllarını milletin güvenliğine, asayişine adamış, insanların huzur ve güveni için gece gündüz çalışmış, tatil bilmemiş bu insanları, harcamaya kalkmak nasıl bir izandır, nasıl bir insaftır. Herkesin hoyratça kullandığı masumiyet karinesi nerede kaldı.” diye konuştu.

Bazı gazetelerin sevinç naraları atarak olayı aslı astarı olmayan bir noktaya çekmeye çalıştıklarını ifade eden Gül, “Olayın ‘Paralel yapıya operasyon’ gibi mesnetsiz sözlerle ifade edilmeye çalışılmasını anlamak mümkün değildir. Kamuoyu bilsin ki, müvekkillerimizin yasadışı hiçbir eylemleri yoktur.” dedi. Gül, mesnetsiz haberlerle ilgili tüm yasal haklarını kullanacaklarını bildirdi.

Gül, soruşturmanın dinlemelerle ilgili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “En ufak bir örgüt, yapı veyahut buna benzer bir uygulamayla ilgili olarak herhangi bir soruşturma, soru veyahut herhangi bir buna benzer bir ifade bulunmamaktadır. Kamuoyuna yansıyan bir takım dinlemeler ortaya çıkmış ve bu dinlemelerle ilgili bir soruşturma açılmıştır. Bu soruşturma kapsamında hukuka aykırı bir şekilde bir süreç yürütülmektedir.”

HAKİMİN FACEBOOK SAYFASI

Polislere tutuklama veren nöbetçi mahkeme hakiminin Facebook sayfasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’ye yönelik eğilimi olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili soruya ise avukat Aykut Gül, “Öyle bir duyum aldım. Ama görmedim. Biz şu anda itiraz dilekçelerimizin çalışmasını yapmaktayız. Tüm bu hususlara değineceğiz. Bunu da bir duyum olarak biz de duyduk. Amma velakin görmediğimiz için net bir şey ifade edemiyorum. Ama buna benzer vahim iddiaları biz de duyduk.” diye cevap verdi.

CHP MİLLETVEKİLİNDEN HAKİME ELEŞTİRİ

Bu arada Adana CHP milletvekili Turgay Develi Twitter hesabından hakimi tarafsızlığını koruyamadığını ileri sürerek kınadı. Develi, hakimin yaptıkların anlatmak için Türkçede kelime bulmakta zorlandığını belirterek, "Hakimin böyle bir davranışta bulunması adalet mekanizmasının nasıl bozulduğunu ortaya koyuyor. Nasıl bir mantık, nasıl bir hukuk, ben çok merak ediyorum. Böyle bir hakim olur mu?" dedi.

Dinleme iddialarıyla ilgili eski İstihbarat şube müdürleri İ.B. ile E.Y., komiser F.M., polis memurları, H.S., A.Ş. ve kısa süre önce emekliye ayrılan A.K. dün tutuklanarak Kürkçüler Cezaevi'ne gönderilmişti.