TÜSİAD, 'Yeni Anayasa'nın 5 Temel Boyutu' adlı yuvarlak masa toplantılarının sonuçlarını, Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesinde düzenlenen özel oturumla kamuoyuna duyurdu.

Çalışmada vatandaşlık tanımında Türklük kavramına yer verilmemesi, cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması, nüfus kağıtlarında din hanesinin çıkarılması, din dersinin zorunlu ders olmaktan çıkarılması, yüksek komuta kademesine atamaların TSK'nın göstereceği belli sayıda aday arasından sivil otorite tarafından gerçekleştirilmesi ve Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması" gibi öneriler yer aldı.

TÜSİAD'ın yeni anayasa taslağını hazırlayan heyette yer alan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, anayasada birinci madde hariç, tüm maddelerin değiştirilebileceğine vurgu yaptı.

Taslağı hazırlayan heyetteki bir diğer isim Prof. Dr. Ergun Özbudun ise, anayasada tanımlı olan laiklik anlayışına ve zorunlu din dersi uygulamasına dikkat çekti.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in hedefinde ise hükümet vardı. Boyner, Türkiye'nin izlediği politikadan, AB sürecine kadar AK Parti hükümetine çeşitli eleştirilerde bulundu.

Boyner, gazetecilerin Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasını da eleştirdi. (Cihan Haber Ajansı)