Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı ' yeni anayasa' gündemiyle Four Seasons Otel'de başladı. Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve TÜSİAD üyeleri katılıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dr. Erkut Yücaoğlu, Türkiye'de ve dünyadaki ekonomik gelişmelere değindi. Dünyadaki siyasi gelişmelerin yeni risk alanları oluşturduğunu belirten Yücaoğlu, "1929 buhranından sonra dünyanın yaşadığı en büyük krizi atlattık; ama 2009'dan beri devam eden toparlanmanın çok kırılgan bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Finansal sistemin çökmemesi için bütün gelişmiş ülkelerin kamu fonları devreye sokuldu ve dünya ekonomisi uçurumun kenarından döndürüldü." diye konuştu.

Türkiye'nin makro ekonomik istikrarsızlıkları geride bıraktığını dile getiren Yücaoğlu, "Hem ABD hem de Avrupa ülkelerindeki bütçelerde kamu borçları hat safhada. Önümüzdeki yıllarda bütçelerin çok daraltılmış bir çerçeve içinde yürütülebileceğini bu nedenle büyümenin ciddi bir şekilde yavaşlatılacağını düşünüyoruz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olaylar ise yeni siyasal gelişmelere yol açtığı gibi ekonomik biraz daha bozacak. Petrol ve gıda fiyatlarındaki artışlardan dolayı birçok ekonomide ve yükselen ekonomide enflasyon baskısı başladı." şeklinde konuştu.

Toplantıda yeni anayasa çalışmaları üzerinde konuşulacağını dile getiren Yücaoğlu, "İfade özgürlüğü, adil yargılama ve kuvvetler ayrılığı gibi temel kavramların kullanılmasında birçok yetersizliklerle karşı karşıyayız. Bunların biran evvel ele alınması lazım. Temel anayasamızda birçok değişiklik yapıldı; ama baskıcı ruhu değiştirilemedi." ifadelerini kullandı. - İSTANBUL (Cihan Haber Ajansı)