CENEVRE - Bayram Altuğ

İsviçre Ekonomi, Eğitim ve Araştırmadan Sorumlu Federal Hükümet Bakanı Johann Schneider-Ammann, İsviçre'de yaşayan yaklaşık 130 bin Türk vatandaşından övgüyle bahsederek "Türk insanı ülkemize çok iyi düzeyde entegre olmuş durumda. Nitelikli ve yetenekli insanlar. Buna çok saygı duyuyoruz." dedi.

Bakan Schneider-Ammann, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile geçen cuma günü Cenevre'de yaptığı görüşme ve ikili ilişkilere yönelik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Schneider-Ammann, Türkiye-EFTA Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) yenilenmesinin dönüm noktası olabileceğini belirterek "Davos öncesinde titizlikle halletmemiz gereken birkaç ortak ev ödevimiz var. Ocak ayında Davos'tan önce gerçekleşecek toplantı öncesi birkaç konudaki detayları ele alacağız. Ocak sonunda da tekrar (Zeybekci ile) görüşerek sonuca ulaştıracağız." diye konuştu.

Ocak ayında İsviçre Konfederasyon Başkanlığını Doris Leuthard'a devreden Schneider-Ammann, ilaç sektöründeki yatırımların, makine araç gereçlerinin ve elektronik cihazların iki ülke arasındaki ticarette oynadığı rolün önemine dikkat çekti.

Teknoloji alanında Türkiye ile daha fazla iş birliği yapabileceklerini anlatan Schneider-Ammann, "İsviçre teknoloji alanında küresel anlamda rekabetçi ve güçlü bir ülke. Yeni teknoloji ürünlerinin ticaretinde Türkiye ilgi duyduğumuz bir ülke." ifadesini kullandı.

İsviçreli Bakan, Türkiye ile ticarette çeşitliliğe dikkat çekerek "Tek bir endüstri sektörüne bağlı kalmamamız avantaj oluşturuyor. Tarım ürünleri de bunlardan biri." diye konuştu.

"Türk insanı entegre olmuş durumda"

Ülkesinde yaşayan tahmini 130 bin Türk vatandaşına da övgülerde bulunan Schneider-Ammann, "Türk insanı ülkemize çok iyi düzeyde entegre olmuş durumda. Nitelikli ve yetenekli insanlar. Buna çok saygı duyuyoruz." dedi.

Schneider-Ammann, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile yaptığı görüşmede İsviçre'deki Türklerin gündeme dahi gelmediğine işaret ederek "Türk mevkidaşımla görüşmemizde buradaki Türklere ilişkin bir konu konuşmadık. Başka türlü ifade etmem gerekiyorsa, onların burada bir sorunu olmadığı için böyle bir gündem maddemiz olmadı. Bu olumlu bir mesaj." değerlendirmesinde bulundu.

"Gümrük Birliğinin bir üstüne çıkmış olduk"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçen cuma günü Cenevre’de Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ülkelerden İsviçre Ekonomi, Eğitim ve Araştırmadan Sorumlu Federal Hükümet Bakanı Schneider-Ammann, Lihtenştayn Dışişleri, Adalet ve Kültür Bakanı Aurelia C.K. Frick ile Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland ile Türkiye-EFTA Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine ilişkin toplantıda bir araya gelmişti.

Zeybekci, STA'nın yenilenmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Anlaşmayla şu andaki mevcut Gümrük Birliğimizden çok daha geniş kapsamlı, çok daha liberal ve her şeyi kapsayan bir STA'ya ulaşmış olduk. Yani Gümrük Birliğinin bir üstüne çıkmış olduk." ifadesini kullanmıştı.

Schneider-Ammann ile ikili görüşmesine de değinen Zeybekci, "Son derece pozitif bir görüşmemiz oldu. Kendisi de özel sektörden geldiği için çok da iyi anlaşıyoruz. Aramızda küçük bir sorunumuz vardı. Tarım ürünlerinde bir yanlış anlama vardı. O sorunu da hallettik. Davos'a kadar teknik konuları hallederek inşallah onu da bir karar altına alacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA