Geçen yıl Türkiye'de en fazla şirket kuran ve şirket sermayesi getiren Suriyelilerin, her 9 liralık yabancı yatırımın 2 lirasına sahip olduğu bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşı sebebiyle Türkiye'ye sığınan 2,4 milyondan fazla Suriyeli, bir yandan savaşın izlerini geride bırakmaya çalışırken diğer yandan yaptıkları yatırımlarla Türkiye ekonomisinin önemli bir aktörü haline geldi.

Geçen yılın 11 ayında yabancı ortaklı şirketlerin kurulmasıyla Türkiye'ye toplam 918 milyon liralık yatırımın 205 milyon lirasını Suriyeliler getirdi. Türkiye'nin aldığı her dokuz liralık yabancı yatırımın iki lirası Suriyelilere ait oldu.

En çok şirket kuranlar Suriyeliler

Suriyeliler, Türkiye'de en fazla şirket kuran ve şirket sermayesi getiren yabancılar arasında ilk sırayı aldı.

Geçen yılın 11 ayında bin 429 şirket kuran Suriyelilerin yatırımlarına en çok yaklaşabilen Almanlar ise 310 şirketin sahibi oldu. Bu rakamlarla Suriyeli işadamları, Almanları beşe katladı.

Barınma merkezinden ABD'ye ihracat

AFAD Barınma Merkezlerinde kalan Suriyeliler de tekstil ve halı sektöründe ekonomik değer yaratıyor.

Suruç Çadır Kenti'nde 60 Suriyeli ailenin gelir elde ettiği meslek kurslarında, günlük bin parçadan fazla tekstil ürünü dikiliyor.

Barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin kendi aralarında ekonomik canlılık oluşturabilmeleri için pazar yerleri de kuruldu.

Kaynak: AA