ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başkanlık ettiği Türkiye-Macaristan 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında iki ülke arasında diaspora alanında işbirliği mutabakatı imzalandı.

AA muhabirinin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye ve Macaristan, diaspora alanındaki işbirliği politikalarını geliştirmek için imzalanan mutabakat ile stratejik öneme sahip diaspora politikalarında tecrübe paylaşımında bulunacak.

Diasporaların yaşadığı benzer sorunlara birlikte çözüm üretilmesi, dost ülkeler arasında dayanışmanın tesisi ve ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla imzalanan mutabakatla, diaspora konularında karşılıklı güvene dayalı ortak politikalar yakın işbirliğiyle geliştirilecek.

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde sayısı altı milyona ulaşan diasporası olan Türkiye, yurt dışında yaşayan vatandaşlarının kimliğini, kültürünü ve değerlerini koruyacak, onları bulundukları ülkelerde aktif bireyler haline getirecek ve ana vatanlarıyla aidiyetlerini devam ettirmelerine katkı sağlayacak önemli faaliyetler gerçekleştiriyor.

Bu çalışmalar aynı zamanda, tarihsel ve kültürel bağlara sahip kardeş topluluklarla ilişkilerin güçlendirilmesini de kapsıyor.

Vatandaş diasporasının büyük çoğunluğu Avrupa ve ABD'de bulunan Macaristan da son yıllarda diaspora alanında çalışmalara ağırlık vererek, ekonomik göçle farklı ülkelere yayılan Macaristan vatandaşlarının kendi ülkelerinin gelişimine katkı sağlamaları ve ülkeleriyle bağlarını korumaları amacıyla çeşitli projeler yürütüyor.

Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu

Kaynak: AA