ANKARA - Ertuğrul Subaşı

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah'ın Türkiye'deki temasları sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kuveyt Devleti Evkaf ve İslam İşleri Başkanlığı arasında İslam'ı hikmet ve öğütle tebliğ etmek için etkili stratejiler belirlemek, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde İslami değerlerin ilham kaynağı olmasını sağlamak, İslami dayanışmayı güçlendirmek, dini ve kültürel alanlarda iş birliğini geliştirmek üzere İslam işleri alanında mutabakat zaptı imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 21 Mart'ta imzalanan anlaşmaya göre, her iki taraf da İslam'ın çeşitli yollarla tebliğ edilmesi, bu bağlamda eserler yayımlanması, programlar hazırlanması, seminer ve konferanslar düzenlenmesi, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması, karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmesi konularında iş birliği yapacak.

"Her iki taraf, İslam toplumlarının güvenlik ve istikrarını tehdit eden şiddet yanlısı akımlar, terör ve tekfir hareketleri ile mücadele alanında karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulur." ifadesine yer verilen anlaşmaya göre taraflar, İslam'ın ana yolunu güçlendiren şiddet yanlısı ve radikal akımlarla mücadele etmek için hazırlanan yayımları paylaşacak.

Tarafların birbirleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunacağı anlaşmaya göre, Kur'an-ı Kerim'in basım, yayım ve dağıtımı ile hadisler ve nebevi sünnetin korunmasına yönelik çalışmalar yapma konusunda da iş birliğine gidecek.

Ayrıca, çağın gereklerine uygun olarak İslam'ın tebliğ edilmesi için medya alanında programlar hazırlama konusunda da iş birliği yapılacak.

Camilerin toplumu aydınlatma merkezlerine dönüşümü

Camilerin, İslam'ın ilk döneminde olduğu gibi ilmi ve dini açıdan toplumu aydınlatma merkezlerine dönüşmeleri için bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması kararlaştırılan anlaşmaya göre, İslam hukukunun dini kurumların yayınları aracılığı ile yayılması, özellikle de hazırlanan fıkıh ansiklopedileri ve fetva kitaplarının halk kütüphanelerine konması, dini, ilmi ve kültürel içerikli seminerler düzenlenmesi konusunda da iş birliğine gidilecek.

Taraflar, imam-hatip ve vaizlerin, ulusal ve uluslararası düzeyde İslam'ı tebliğ ve İslam kültürü alanlarında yeterlilik kazanmaları için eğitim seminerleri düzenlenmesi hususunda karşılıklı tecrübe ve program paylaşımında bulunacak.

Her iki ülke de İslam geleneğinin korunması, güçlendirilmesi ve ihya edilmesi için bilimsel araştırmalar yapma konusunda, çağdaş sorunlar ve yeni fikri akımlarla özgün ve modern ilkeler ışığında mücadele etmek için araştırmacı ve ilim adamlarının katılacağı toplantılar düzenlemek için de iş birliğine gidilecek.

Türkiye ve Kuveyt, şiddet yanlısı hareketlerden etkilenen gençlere rehberlik etmek, onları tekfir, aşırı ve radikal akımlara karşı uyarmak için ortak çalışmalar gerçekleştirecek, ayrıca Hac organizasyonlarının kolaylaştırılması hususunda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunacak.

Taraflar, uluslararası İslami kurumları desteklemek için bilgi ve tecrübelerini paylaşacak, resmi dini kurumların misyonlarını ifa edebilmesi amacıyla (İslam İşbirliği Teşkilatı gibi) aynı misyon ve vizyona sahip olan benzer kurumları ve diğer müesseseleri harekete geçirmek için ortak hareket edecek.

Müşterek tebliğ faaliyetlerinde bulunmak, uluslararası düzeyde İslam'ı tebliğ alanında çalışmak üzere donanımlı kişilerin görevlendirilmesini sağlamak ve doğru bir metot belirlemek üzere bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunacak taraflar, insani ve hayır yardım projeleri alanında bilgi ve tecrübe paylaşımı hususunda da iş birliği yapacak.

İtiraz olmazsa 3 yılda bir uzatılacak

Taraflar ayrıca, çeşitli düzeyde karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için düzenlenen İslami seminer ve konferanslara katılımı teşvik edecek.

Protokol maddelerinin diplomatik yollarla uygulanmasını denetlemek üzere karşılıklı 2'şer temsilciden oluşan komisyon oluşturulacak.

Geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenen anlaşma, taraflardan birinin 3'üncü yılın son 6 ayı içinde, bitirilmesi için yazılı bir talepte bulunmaması durumunda 3 yıl uzatılmış sayılacak ve bu durum her 3 yıl için geçerli olacak.

Kaynak: AA