TORONTO

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, Kanada'da yayımlanan Hill Times Gazetesi için makale kaleme aldı.

Makalede Ünal, Türk milletinin dünyadaki birçok ülkeden şiddet dahil pek çok nedenle ülkelerini terk etmeye zorlanmış mazlum halklara kapılarını ve kalplerini açtığını ve bu açık kapı politikasının hala devam ettiğini kaydetti.

Türk milletinin göçmenler, mülteciler ve sığınmacılara yönelik tutumunun her zaman hoşgörü ve misafirperverlik üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Ünal, Türkiye'nin Kırım Tatarlarından Nazi Almanyası'ndan kaçan Musevilere, Makedonlardan Afganlara kadar birçok farklı millet ve gruba sorgusuz sualsiz kapılarını açtığını anımsattı.

Ünal, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu insanların hepsi farklı etnik ve dini kökenlere sahipti ancak hepsinin ortak paydaları güvenli bir liman olan Türkiye'ye duydukları itimattı. Bu anlamda Türkiye, tıpkı Kanada gibi farklı geçmişlerden birçok kişinin huzur içinde yaşadığı bir ülkedir. Kanada şu ana kadar 50 bin civarında Suriyeliyi kabul etti ve bunun yaklaşık 5 bini de Türkiye'den geldi. Bugün bazı ülkeler bu konuda hiçbir adım atmazken Kanada, Suriyelileri kabul ettiği için teşekkür edilmesi gereken az sayıdaki ülkeden biri olmuştur."

Türkiye'nin bugün yaklaşık 4 milyon Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yaparak dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi olduğunun altını çizen Ünal, bu noktada mülteci krizinin başından bu yana yaklaşık 32 milyar ABD Doları harcadığını kaydetti.

Ünal, makalede şu ifadelere yer verdi:

"Diplomatik ilişkilerimizin tesisisin 75. yıl dönümünde her iki NATO müttefikinin, sadece bu alandaki dertlere derman olmak için değil, zaman içinde ortaya çıkabilecek riskleri ve zayıflıkları etkin biçimde azaltmak suretiyle insanlığın karşılaşabileceği diğer insani sorunlarla mücadele edebilmek amacıyla birlikte çalışabileceği ortak alanlar mevcuttur. Türkiye ve Kanada dünyadaki insani krizlere bu manada birlikte çare olabilir."

Muhabir: Seyit Aydoğan

Kaynak: AA