BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya İnsani Zirvesi'nin birinci yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada, bu zirvenin insanların acılarının azaltılması için ortak hedefler doğrultusunda atılan bir adım olduğunu belirtti.

İnsani krizlerin eşi benzeri görülmemiş şekilde acılara ve yerinden edilmelere neden olduğuna, çatışmaların can almaya devam ettiğine, doğal afetlerin fakirliğe ve eşitsizliklerin kısır döngü yarattığına işaret eden Guterres, bu krizlerin barışçıl ve refah bir dünya için ortak hedefler doğrultusunda ilerlemeyi engellediğini bildirdi.

Sadece insani yardımlarla dünyada 130 milyondan fazla korumasız yardıma muhtaç kişinin ihtiyaçlarının giderilemeyeceğini belirten Guterres, çatışmaları önlemesi, doğal afetlere karşı hazırlıklı olunması konularında ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

"İvmeyi korumamız kritik önem taşıyor"

Guterres, "Türkiye bir yıl önce bugün dünya genelinde uluslararası insani sistemin karşı karşıya olduğu sorunlara değinmek için uluslararası toplumu İstanbul'da bir araya getirdi. İnsani Ajanda'yı ilerletmek ve önümüzdeki yıllarda daha iyi sonuçlar sağlamak için bu ivmeyi korumamız kritik önem taşıyor." değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA