TAŞKENT

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve istenilen düzeye çıkarılması için daha sık görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısında konuşan Bakan Zeybekçi, Özbekistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özbek tarafı ile çok faydalı bir görüşme gerçekleştirildiğini belirten Zeybekci, bu görüşmelerdeki pozitif yaklaşımdan dolayı Özbekistan tarafına teşekkürlerini iletti. Tarafların bundan sonra herhangi bir hata yapmasının söz konusu olmadığını,daha dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Zeybekci, ekonominin, özellikle özel sektörün, çok hassas ve ürkek olduğunu dile getirdi.

Zeybekçi, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarını bugün parafe edeceklerini kaydetti.

Özbekistan’daki Ürgüt Serbest Ekonomi Bölgesi konusunda Türkiye’nin deneyimlerini paylaşmaya sonuna kadar açık olduklarını dile getirdi.

Zeybekci, Türk Eximbak kredisi konusunda 350 milyon dolarlık kredi açmaya hazır olduklarını ifade ederek Özbek tarafının teklifi üzerine Özbekistan’da Ziraat Bankası şubesi açılmasının da öngörüldüğünü kaydetti.

Zeybekci, "Siyasi ilişkiler çok güzel olduğu için ekonomik ilişkiler de bundan besleniyor. Ekonomik ilişkilerin devamı için ticari faaliyetler sağlam bir temel, platform oluşturursa siyasi ilişkiler de bu süreçte gelişecektir. Sık görüşme konularında karşı tarafa talebimizi ilettik." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanlığı olarak Özbekistan’da düzenlenecek fuarlara katılacak Türk şirketlerini desteklemeye ve onların masraflarını karşılamaya hazır olduklarını dile getiren Bakan Zeybekci, Türkiye’deki Özbek şirketlerin Türkiye’deki fuarlara katılması konusunda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Vize konusundaki sorunlara da değinen Zeybekci, Özbekistan’a gelecek Türk iş adamları ve turistler için son derece önemli olduğunu kaydetti. Zeybekci, vize konusunda kolaylıkların sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Bahtiyar Abdukerimov

Kaynak: AA