Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof.Dr. Taşkın Öztaş, günümüzde dünyanın birçok bölgesinde tarımsal üretim miktarındaki artışın, temel gıda ürünlerine olan talebi karşılayamadığını bildirdi. Tarıma uygun alanların sınırlı olması karşısında, nüfusun sürekli olarak arttığı dikkate alındığında, tarımsal üretim açığının gelecekte artarak devam etmesinin kaçınılmaz olacağına işaret eden Prof. Dr. Öztaş, ürün açığına sebebiyet veren faktörler ile alınması gereken önlemleri tespit ettiklerini belirtti. 

Prof. Dr. Öztaş, yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:'Tarımsal üretim miktarındaki artış, gıda talebini karşılayamıyor. Mevcut durum, kendi ülkemiz içinde böyle dünya içinde böyle. Tarım alanları artık marjinal kullanım sınırlarında ve nüfus sürekli artıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının TUİK verilerine dayalı olarak gerçek ürün değerlerimiz var. Bu ürün değerleriyle farkları ortaya koymak suretiyle ürün açığını oluşturuyoruz. 

İlk hedefimiz elbetteki Türkiye ölçeğinde bunu yapmak. Projenin alt yapısını oluşturmak üzere Ağutos ve Kasım aylarında 3 aylık bir periyotla öncelikle Erzurum il ölçeğinde biz ürün açığı atlasının çıkarılması yönünde çalışmalar yürüttük. Bunun devamı gelecek ve Türkiye ürün açığı atlası hazırladıktan sonra küresel ürün atlasında yerini almış olacak. 

Bölgesel veya ülkesel ölçekte yapılacak potansiyel ürün tahminleri, bu alanlara yönelik ürün açığının belirlenmesi yanısıra, stratejik açıdan da büyük önem taşımaktadır. Kaygıyı azaltabilmek için, bir taraftan gıda güvenliğinin sağlanmasına çalışılmakta, diğer taraftan da üretkenlik kapasitesi yüksek tarım topraklarının korunmasına dikkat çekilmektedir. '

Kaynak: DHA