İSTANBUL - Muhammed Şeyh Yusuf

Halihazırda İstanbul'daki Nasr Ulusal Araştırma İnceleme Basın Yayın ve Organizasyonu Başkanlığını yürüten Irak'ın eski Diyala Valisi Abdunnasır el-Mehdavi, AA muhabirine verdiği özel mülakatta, Ankara-Bağdat hattında yaşanan gerilim, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki Musul'un durumu ve yabancı güçlerin ajandalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığıyla ilgili sert açıklamaları nedeniyle gerilen ilişkiler hakkında görüşlerini aktaran Mehdavi, "Türkler kardeşlerimizdir. Sorunlar sakince bir diyalog, karşılıklı anlayış ve tarafların vereceği güvencelerle çözülebilir. Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini sağlamaktan başka amacı olmadığı konusunda güvence vermesi gibi. Zaten Türkiye bunu daha önce defalarca yaptı." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul ve çevresini ele geçirmesinin ardından Irak hükümetinin Türkiye'yi örgütle mücadele hattına çağırdığını hatırlatan Mehdavi, "Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığı meşrudur. (Türk askeri) Irak hükümetinin davetiyle oradadır. Irak Başbakanı İbadi'nin, dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na DEAŞ'tan kurtulmaları için Iraklılara yardım etmeleri yönünde yaptığı çağrıyı bizzat takip ettim." dedi.

Mehdavi, Irak hükümetinin tutumundaki değişikliğin akıllarda birçok soru işareti oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Irak hükümetinin Türkiye'ye askerlerini çekmesi yönünde yaptığı çağrılar, iradesinin çalındığının delilidir. Burada Irak hükümetine ajandalarını dayatan bir dış iradenin varlığı söz konusu. İbadi hükümetine göre egemenlik mevzubahis ise 60 ülkenin Irak'a girmesini ve burada yaptıklarını konuşalım. Ama Irak hükümetinden gelen egemenlik açıklamaları sadece samimi ve Müslüman komşu ülke Türkiye'yle sınırlı kalıyor."

'Burada hedef, Musul halkı ve kentin sosyal yapısı olabilir'

Bağdat yönetimine ilk tutumuna geri dönmesi tavsiyesinde bulunan Mehdavi, birçok kez terörün hedefi olan Türkiye'nin milli güvenliğini ve sınırlarını korumak istemesinin son derece doğal olduğunu vurguladı.

Mehdavi, bu bölgelerdeki (Musul) terörist unsurları yenilgiye uğratmak için Irak ile Türkiye'nin iş birliği yapması ve söz konusu bölgelerin Irak güçlerince desteklenen yerel halk tarafından temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Böylece bölgede herhangi bir etnik grubun hedef alınmamış olacağının altını çizen Mehdavi, şehirlerinin terörist unsurlardan temizlenmesi için Musul halkının hükümetleriyle ve uluslararası koalisyonla iş birliği yapmak istediğini aktardı.

Bölgenin demografik yapısı dikkate alındığında da Türkiye'nin uyarılarını "gerçek ve meşru" şeklinde nitelendiren Mehdavi, şöyle devam etti:

"Irak'taki en zayıf halka Sünni Araplar ve Türkmenler. Kürtler uluslararası destek alıyor, Şiiler iktidarda. Türkmenlerin ise hamisi yok. Türkiye'nin onları önemsemesi çok normal ve burada mezhepçi bir tutum edinmiş değil. Başbakan İbadi'nin, zor gününde yardım isteyip daha sonra yadırganacak bir tavır takınması kabul edilebilir değil. Burada hedef, Musul halkı ve kentin sosyal yapısı olabilir."

Eski Diyala Valisi Mehdavi sözlerini şöyle tamamladı: 

"Musul iki yıl önce neden düştü ve ordu neden çekildi? Burada dış ajandalar ve siyasetler etkili olabilir. Hepsi, demografik yapıyı değiştirmek ya da bölgeyi yeniden dizayn etmek için planlı şekilde yapıldı. Tüm bunların arkasında da ABD olabilir."

Muhabir: Muhammed Shekh Yusuf, Hacer Başer

Kaynak: AA