Dünya Bankası’nın bugün Ankara’da açıklanan Türkiye Düzenli Ekonomik Notu’na  (Ocak) göre Türkiye'nin büyümesinin 2015 yılının tamamı için yüzde 4,2'ye yükseleceği tahmin edildi.

İthalattaki önemli düşüş ve dirençli özel tüketim sayesinde mevsim etkisinden arındırılmış (MEA) GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 5,2 oranında artış kaydetti.

Sonuçsuz kalan Haziran seçimi sonrasında zayıflayan tüketici güvenine ve artan seçim belirsizliğine rağmen, özel tüketim şaşırtarak hızlandı.

Kamu harcamaları da büyümeyi desteklemeye devam etti. Bununla birlikte, ikinci çeyrekte büyümeyi destekleyen özel yatırımlar üçüncü çeyrekte sert bir şekilde düştü; bu durum Haziran seçiminin belirsizlikleri çözmemesi üzerine özel sektörün sermaye harcamalarını kıstığını göstermektedir.

Stoklarda ki erime üçüncü çeyrek de devam etti ve büyümeyi aşağı çekti. Dış ticaret tarafında, reel kurun değer kaybı, stok eritme ve düşen yatırım talebi sebebiyle ithalat azalmaya devam etti ve üçüncü çeyrekte büyümeye en fazla katkıyı yaptı. Öte yandan, Avrupa Birliği'nde toparlanan ekonomik faaliyet ve MENA pazarındaki iyileşme sayesinde ihracat kayda değer ölçüde toparlandı

Kaynak: HABER7.COM