İstanbul Haber Servisi- Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) önderliğinde yürütülen “Türkiye’de İnanç Grupları: Sorunlar ve Taleplere Yönelik Yeni Bir Çerçeve” konulu çalışmanın sonuçları dün Sabancı Müzesi’ndeki toplantı salonunda açıklandı. Doğan, yeni anayasa sürecinde sivil toplum kuruluşlarının inisiyatif almasının önemine değindi.

‘Dünyada böyle bir uygulama yok’

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bütçeden kaynağa dikkat çeken Doğan şunları söyledi: “Herkesten toplanan vergilerin 6 milyarı doğrudan devlet bütçesinden bugün yalnız Sünni İslam yorumuna aktarılmakta. Ne Alevilere, Mevlevilere, Hıristiyanlara, Yahudilere tek kuruş dahi tahsis edilmemektedir. Böyle bir laiklik uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yoktur, olamaz da. Diyanet, 117 bin cami aracılığıyla Sünni İslam yorumunu insanlara anlatmakla görevli bir kurum. Herkesten toplanan vergilerin 8 katrilyona yakınını sadece Sünni İslam’a veriyorsanız Alevilere, 25-30 milyon insana, Musevilere, Hristiyanlara ya da diğer din mensuplarına vermiyorsanız nasıl laik bir devlet olur?”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doğan, Başbakan Erdoğan’ın Mısır ziyaretindeki laiklik vurgusunun hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi:

“Sayın Başbakan’ın o ülkelerde yapmış olduğu bu konuşma bence düşüncelerine açıklık getirmiştir ve herhangi bir gizli ajandası olmadığını, Başbakan’ın da laiklik ilkesine bağlı bir siyasetçi olduğu görüşü en azından uluslararası platformlarda doğrulamıştır. Ben çok olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.”

İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya, bazı medya kuruluşlarının laikliği Müslümanlık karşıtı gibi göstermeye çalıştığını belirterek “Sunni-Alevi, Müslüman-Hıristiyan gibi bir ikililik üzerinden halk parçalanmaya çalışılıyor” dedi.