Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ortada ortak gümrük komitesi kurulmasına bağlı imzalanan uzlaşma zaptı ile Doğu Akdeniz'de gümrüksüz yük trafiği ile mücadelenin ve uygulayım mevzularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesinin amaçlandığını belirtti.

Tüfenkci, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Maliye Bakanı Birikim hür ile makamında birlikte araya geldi. Burada heyetler arası görüşmenin arkası sıra gümrük alanındaki hususların en yukarı kurda ele alınmasını iletmek üzere eş gümrük komitesi kurulmasına bağlı uzlaşma zaptı imzalandı.

İmza töreninin arkası sıra değerlendirmelerde mevcut Bakan Tüfenkci, KKTC'nin Türkiye açısından aşırı hususi ve ehemmiyetli birlikte yere cemaat bulunduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci, imzalanan uzlaşma zaptının ticari ilişkilerde yaşanmış olan hastalıkların çözümü açısından yararlı ve akıbet aşama ehemmiyetli bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'nin gümrük dalında çalışan teşrikimesai düşüncesince özellikle yandaki ülkelerle eş gümrük komitesi oluşturulması yönüne gittiğini özetleyen Tüfenkci, 'Bugün imzaladığımız uzlaşma zaptı ile hedefimiz, Doğu Akdeniz'de gümrüksüz yük trafiği ile mücadelenin ve uygulayım mevzularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesi, gümrük idareleri ortada bilgelik alış verişi, personel ve bilirkişi değişiminin sağlanması, lazım görülmesi biçiminde düzentileme grupları kasılma edilmesi ve KKTC gümrük idaresinin modernizasyonuna derneşik ve plan sürekli ulama sağlanmasının şeklini açmak' dedi.

İki diyar ortada açılan eş gümrük komitesi toplantılarının yılda birlikte kere yapılacağını dile getiren Tüfenkci, 'Ziyaretimiz, sürdürülebilir kurumsal birlikte mekanizmanın tesisi açısından akıbet aşama ehemmiyetli birlikte adımdır' ifadesini kullandı.

KKTC Maliye Bakanı Birikim hür de eş gümrük komitesi ve oluşturulacak düzentileme gruplarıyla, derneşik ve düzenlenen birlikte halde hayattaki en dobra uygulamaların paylaşılmasının ve dü gümrük idaresi ortada data akışının hızlandırılmasının sağlanacağını söyledi.

Kaynak: AA