LEFKOŞA

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye'nin her zaman Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu söyledi.

Özgürgün, KKTC'nin kuruluşunun 33. yıl dönümü dolayısıyla KKTC’de bulunan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve beraberlerindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Özgürgün, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye hükümetinden yetkililerin KKTC’ye ziyaretinden her zaman güç ve moral aldıklarını söyledi. Kıbrıs Türk halkının KKTC kurulmadan önce büyük mücadeleler verdiğini anlatan Özgürgün, Türkiye’nin her zaman Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu kaydetti.

"Müzakereler Rum tarafının tavrı yüzünden sonuçlanmıyor"

Türk tarafının Kıbrıs’ta bir anlaşma sağlanmasından yana olduğunu ve bunu her zaman ortaya koyduğunu dile getiren Özgürgün, Kıbrıslı Türklerin adada güçlü bir devletle yer alabileceğini her zaman söylediklerini ancak müzakerelerin Rum tarafının tavrı yüzünden sonuçlanamadığını ifade etti.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde olumlu adımlarla ve Türkiye’nin desteğiyle hareket ettiğini belirterek, “Rum tarafı ve Yunanistan bugüne Kıbrıs konusundaki açılımlarıyla değil, ret cevaplarıyla geldi. Ümit ederiz ki bakışları olumlu olur ve Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılır. KKTC de bu anlaşmanın eşit kurucu ortağı olur.” şeklinde konuştu.

Ne Kıbrıs Türk halkının ne de Türkiye’nin, Rum tarafını ve Yunanistan’ı beklemeye tahammülü kalmadığına işaret eden Özgürgün, “Ana vatanın buradaki varlığına tahammül edemeyen Yunan ve Rum ikilisi var.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de KKTC’nin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, buradaki güzel havayı birlikte teneffüs etmekten mutlu olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga da Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak, KKTC'de olmaktan onur duyduğunu söyledi.

KKTC’ye Türk halkından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan selam getirdiklerini belirten Kasırga, “Daha güzel ve kalkınmış günlerde de birlikte olmayı arzu ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin her zaman KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve olacağını belirten Kasırga, burasını kendi ülkelerinden ayrı tutmadıklarını söyledi. Çözüm sürecinin de olumlu sonuçlanmasını temenni ettiklerini vurgulayan Kasırga, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir barış sağlanması dileklerinde bulundu.

Görüşmenin ardından Türkeş, Kasırga ve beraberindeki heyet KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile bir araya geldi.

Muhabir: Murat Demirci

Kaynak: AA