17 Aralık operasyonu sonrası Türkiye’yi yakından izleyen dünya basını, yerel seçimlerin sonuçlarına da geniş yer ayırdı. Washington Post gazetesine konuşan Türkiye uzmanı Henri Barkey ‘kutuplaşmanın her zamankinden de fazla olacağı‘ yorumunu yaparken, New York Times ‘Daha da belirsiz bir döneme giriyor‘ ifadesini kullandı. Yorumlar özetle şöyle:

‘Erdoğan işin formülünü biliyor’

BBC: Türkiye’deki seçim sonuçlarının teyit edilmesi halinde, Tayyip Erdoğan arka arkaya altı seçim kazanmış olacak. Bunu, işçi sınıfı ve dindar kesimden aldığı desteği sağlam tutmasına borçlu. Erdoğan yıllar önce, şu basit ama kaçınılmaz gerçeğin farkına varmıştı: Bu çakışan iki grup, Türkiye’deki liberal ve laik seçkinlerden sayıca daha fazlaydı. Bu geniş tabana tutunmak, iktidara da tutunmak anlamına geliyordu.

‘Başbakan kalmayı isteyebilir’

Son seçimlerde, muhalefetin tek bir hükümet karşıtı çatı altında birleşmemesi de Erdoğan’a yardım etti. Muhalefet bundan böyle, hükümetin yargı ve internet üzerindeki hakimiyetini daha da artırma yönünde adımlar atmasından korkabilir.

Peki, Erdoğan bundan sonra ne yapacak? Cumhurbaşkanının bu yaz ilk kez doğrudan belirleneceği seçimlerde aday olmayı tercih edebilir. Fakat Türkiye’de asıl güç başbakanlıkta. Bazı yorumculara göre de, Erdoğan’ın partisi tüzüğünü değiştirerek liderlerinin 2015′te dördüncü kez başbakan adayı olmasının önünü açabilir.


‘Muhaliflere baskının habercisi’

FINANCIAL TIMES: Erdoğan’ın zaferi, yolsuzluk soruşturması ve bir dizi sızıntıdan sorumlu tuttuğu düşmanlarına karşı hemen başlayacak bir tutuklama furyasının ve cumhurbaşkanlığına aday olacağının habercisi olabilir.

WASHINGTON POST: Sonuçlar, Erdoğan için ses getiren bir zafer ve sosyal medya yasakları gibi giderek sertleşen taktiklerine yönelik bir onay olarak algılanacak. Fakat Lehigh Üniversitesi’nden Henri Barkey’ye göre seçimin sonuçları, ülkeyi Erdoğan yanılıları ve karşıtları olarak kutuplaştıran bu çetin oylamadan önce ortaya çıkan sert bölünmeleri yumuşatmayacak. Barkey, “Tarafların diğerini meşru görmediği bir ortamda, Türkiye yarından itibaren her zamankinden daha fazla kutuplaşmış olacak. Bu, önceden görülmemiş bir durum.”

‘Karmaşa bitmeyecek’

NEW YORK TIMES: Seçim sonuçları, Türkiye’de son dönemde yaşanan karmaşanın biteceği anlamına gelmiyor. Önünde iki önemli seçim daha bulunan ve Erdoğan’ın kendi siyasi geleceği hakkında karar vermesini bekleyen ülke, bunun yerine daha da belirsiz bir sürece giriyor gibi görünüyor. Türkiye farklı ve rakip ulusal anlatıların dile getirildiği, uzlaşma için çok az alan bulunan bir yer haline geldi. Bir tarafta, ülkenin yaklaşık yarısını oluşturan ve bir zamanlar laik seçkinlerden baskı gören muhafazakar bir tabandan destek alan, bir sınıf savaşçısı ve İslamcı olan bir başbakan var. Diğer taraftaysa, Erdoğan’a karşı muhalefetten başka hiçbir şeyde birleşmeyen,  kentli entelektüeller, laikler ve milliyetçiler gibi çeşitli kesimlerden muhalifler var.

‘Liberal Türklere yeni bir darbe’

LOS ANGELES TIMES: Oylama büyük ölçüde, yolsuzluk soruşturmasının AKP’ye verdiği zarar ve Erdoğan’ın bunun karşılığında takındığı giderek otoriterleşen tavır konusunda bir turnusol testi gibi görülüyordu. Sonuçlar, Erdoğan’ın kendi hayat tarzlarına savaş açtığından korkan Batı eğilimli, daha liberal Türklere bir darbe daha vuracak.

(Kaynak: diken.com.tr)