ANKARA

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı 1982'de hain bir saldırıyla katleden terörist Hampig Sasunyan hakkında verilen şartlı tahliye kararının kınandığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "28 Ocak 1982 tarihinde Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan'ı hain bir saldırıyla katleden terörist Hampig Sasunyan'ın tahliye talebinin, 14 Aralık 2016 tarihinde Kaliforniya'da gerçekleşen şartlı tahliye duruşmasında kabul edildiği esefle öğrenilmiştir. Kaliforniya Valisinin onayına bağlı olarak hayata geçecek olan ve temyize açık bulunan bu kararı kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, evrensel adalet ilkeleri yerine yerel siyasi dinamiklere dayalı olarak alınmış talihsiz kararın adil olmadığı gibi, teröre karşı mücadele ve iş birliği ruhuyla da bağdaşmadığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Yapılan bu yanlışın karar kesinleşmeden önce düzeltilmesi için ABD makamlarının bu karara karşı çıkması ve Sasunyan'ın tahliyesinin engellenmesi haklı beklentimizdir. Nitekim, zamanında yapılan yargılama, Sasunyan'ın planlı ve bilinçli şekilde hareket ederek, yalnızca Türk olması nedeniyle Başkonsolosumuz Arıkan'ı soğukkanlılıkla öldürdüğünü kesin olarak ortaya koymuştur. Sasunyan mahkumiyeti süresince işlediği suçtan dolayı hiçbir pişmanlık emaresi göstermediği gibi, onu bu terör suçuna sürükleyen çarpık ideolojiyi yüceltmeye devam etmiştir."

Terörist Sasunyan'ın salıverilmesinin başta şehit diplomatın ailesi olmak üzere Türkiye'deki tüm fertleri bir kez daha derinden yaralayacağı ve ayrıca infial doğuracağının aşikar olduğu belirtilen yazılı açıklamada, Başkonsolos Kemal Arıkan'ın yalnızca kendisini değil, aslen görevlerini fedakarca yürütmeye çalışan tüm diplomatları hedef alan terörist bir zihniyetin kurbanı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Benzer kayıplar yaşamış olan ve teröre karşı mücadelede iş birliği yaptığımız ilgili ABD makamlarının konunun ciddiyeti ve hassasiyeti ile bu kararın kesinleşmesinin tam olarak ne anlama geleceğini layıkıyla değerlendirmeleri gerekmektedir. Bu vesileyle, şehit diplomatımız Kemal Arıkan ve terör kurbanı tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz." denildi.

Muhabir: Zuhal Demirci

Kaynak: AA