İSTANBUL - EMİN İLERİ

Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) Başkanı Nusret Baş, "21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı"na ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 1864'ün bir toplumun yok edildiği, zulme uğradığı, vatanından sürüldüğü, bütün hak ve hukukunun yerle bir edildiği, Çerkesler için bir kalp sızısı, unutulmaz acıların hatırlandığı bir tarih olduğunu ifade eden Baş, bundan sonra da bu kalp sızısının devam edeceğini söyledi.

Çerkes-Rus savaşlarının, 1763'te başladığını, 1864'e kadar sürdüğünü anımsatan Baş, şunları kaydetti:

"Kafkasya çok güzel tabiatı olan, çok güzel bir vatandır. Çerkeslerin takriben 2 bin 500 senedir hür ve özgür yaşadıkları bir vatandır. Çarlık Rusya'nın da sıcak denizlere inme politikası vardı ve onun önünde Çerkesleri engel olarak görüyordu. Çerkesler de hem vatansever, hem cengaver hem de yiğit insanlardı. Ve 101 sene müddetle vatanlarını korudular. Birebir savaştılar. Hiçbir aile yoktur ki 1-2-3 ferdini savaşta kaybetmemiş olsun. Ama orantısız bir güç vardı. Bir tarafta Rusya vardı, diğer tarafta bir avuç Çerkes. 100 senenin sonunda Çerkeslerin son birliklerinin yok edildiği tarihtir 21 Mayıs. Çerkeslerin teslim olduğu tarihtir. Dolayısıyla bu mücadele gayri nizami ve gayri ahlaki bir mücadeledir. Çünkü sivil insanların yok edildiği, ormanların, tarlaların yakıldığı, her türlü ahlaksızca savaşın yapıldığı bir mücadele bu. Onun için biz buna gerçek anlamda Çerkes soykırımı diyoruz. BM'nin ifade ettiği bütün maddeleri uyan tek soykırım Çerkes soykırımıdır. Onun için dostlarımıza ve bütün dünyaya bunu soykırım olarak ilan ediyoruz."

"Kafkasya'daki Çerkesler, Rusya için politik bir tehdit"

Rusya'nın Çerkeslere yönelik politikası hakkında ise Baş, "Kafkasya'daki Çerkesleri, Rusya için politik bir tehdit olarak görülüyorlar. Ve sürekli kontrol-takip altındalar. Putin'in Kırım, Ukrayna ve Suriye'yen karşı politikası neyse, Kafkasya'ya karşı politikası da odur." değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye'den soykırımı tanımasını istiyoruz"

Çerkes soykırımını dünyada tanıyan tek ülkenin Gürcistan olduğunu anımsatan Baş, şöyle devam etti:

"Ama Çerkeslerin en fazla yaşadığı ülke Türkiye'dir. Onun için biz Türkiye Cumhuriyeti parlamentosundan Çerkes soykırımını araştırmasını ve soykırımı tanımasını talep ediyoruz. Biz intikam peşinde değiliz. Biz tarihi bir hakikatin gün yüzüne çıkmasının peşindeyiz."

Her 21 Mayıs'ta Rusya Konsolosluğu önünde 'İstanbul Yolu' diye bir ağıdı okuduklarını belirten Baş, "Bu ağıdımızı Rusya'ya iletiyoruz. Bu soykırımı unutmadığımızı, atalarımızı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı haykırıyoruz. Hür dünyanın vicdanına haykırıyoruz." dedi.

Kaynak: AA