TİFLİS - DAVİT KACHKACHİSHVİLİ

Türkiye'nin komşu ve soydaş ülkelere yönelik eğitim programı kapsamında Ankara'daki Polis Akademisinde eğitim alan Gürcü Nodar Kharşiladze, Türkçe bilmesi sayesinde ülkesinde çeşitli dönemlerde bakan yardımcılığı görevlerine getirildiğini belirtti.

Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya ülkelerine yönelik uyguladığı eğitim programlarından yararlanan Gürcistan vatandaşı Nodar Kharşiladze, 1995-2000 yıllarında Ankara'da Polis Akademisinde eğitim aldı.

Ülkesindeki kariyer basamaklarını tırmanırken Türkiye'de aldığı eğitimin önemini AA muhabirine anlatan Kharşiladze, "Türkiye'de zor bir eğitim programında okudum ama zengin tecrübe kazandım." dedi.

Türkiye'de kendisini yabancı gibi hissetmediğini söyleyen Kharşiladze, "Türkiye'de sadece eğitim almak değil, benim orada birey olarak oluşmam çok önemliydi ve geri döndüğümde bu bana kariyerimde çok destek sağladı." ifadelerini kullandı.

Kharşiladze, başka ülkelerde de kurslara katıldığını ancak en çok Türkiye'yi sevdiğini ifade etti.

"Türkiye'nin yeri ayrıdır"

Türk dili ve Türkiye'nin kendisi için büyük önemi olduğunu vurgulayan Kharşiladze, "Bu bir gerçek ki Türkiye'de aldığım eğitimin, hayatımda ve kariyerimde özel bir rolü oldu. Türkiye'nin benim kalbimde her zaman özel bir yeri olacak." diye konuştu.

Kharşiladze, Ankara'da en çok halkın Mustafa Kemal Atatürk'e karşı sevgisinden etkilendiğini dile getirerek Atatürk'ün, sadece Türkiye'nin değil bölgenin gelişmesinde de çok büyük etkisinin olduğunu kaydetti.

Başkan Çamcı, Hisarsporun maçını seyretti  Başkan Çamcı, Hisarsporun maçını seyretti 
"Türkçe bilmem kariyerimde önemli oldu"

Ülkesine döndükten sonra çeşitli dönemlerde Gürcistan Savunma Bakanı Birinci Yardımcılığı, Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcılığı görevlerine getirilen Kharşiladze, "Türkçe bilmem kariyerimde önemli oldu. Türkçe bildiğim için Savunma Bakanlığında Türkiye ile ilgili bölümün başına getirildim." ifadesini kullandı.

Kharşiladze, Türkiye'nin bölgenin lider ülkesi olduğunu, Türk dili ve kültürünü bilmenin başarı getireceğini vurgulayarak Gürcü gençlere Türkiye'de eğitim alma çağrısında bulundu.

Kharşiladze, "Türk dilini bilmek bölgede aktif oyuncu haline gelmenizi sağlayacak. Türkiye'de Avrupa'da bulamayacağınız bir ortamı göreceksiniz. Türkiye sadece Avrupa veya Asya değildir, Türkiye her ikisidir." dedi.

Gürcistan Stratejik Analiz Merkezini (GSAC) kuran ve Tiflis'teki Türkiye Mezunları Derneği Başkanlığını yürüten Kharşiladze, Türk-Gürcü ilişkilerinin gerçek dostluğun üzerine kurulduğuna işaret etti.

Kharşiladze, "Türkiye gibi büyük ülkelerin birçok ortağı olabilir ama gerçek dostu azdır ve bizim Türkiye'nin gerçek dostu bir ülke olmamızdan çok mutluyum." diye konuştu.


Kaynak: AA