Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) ve Türkiye'de yerlere gereğince insancasına yaşamı sürdürmenin maliyetini, 'İnsani Ücretin Hesaplanması: Türkiye İçin Bir Model' isminde sanlı araştırı raporuyla şümullü kendisine ele aldı. Araştırma tutanağının son ve önerileri İGİAD Genel Merkezinde planlı görüşmede kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırmaya göre, İstanbul'da averaj büyüklükte yan yana ailenin insanoğlu onuruna yaraşır, konuşu ve maşeri gereksinimlerini karşılayan, camianın bolluk seviyesini yansıtan insanca anlaşma tutarı 2016 yılı düşüncesince 1,950 Türk Lirası kendisine belirlendi. Türkiye averajının ise 1,542 Türk Lirası bulunduğu kaydedildi.İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, çalıştıran ve işgörenin hasılata katkıları oranında, mader rahmi nasfet çerçevesinde paylaşılmasının adaletli ve adalet merkezli yan yana iş yaşamının gerçekleşmesi düşüncesince minimal araç bulunduğunu tabir etti. 

Karahan, G20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu minvalde işverenlere müteveccih 'karın paylaşılması gerektiği ' şeklindeki sözlerinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti. İGÜ'nün değişik alanlarda averaj büyüklükteki ailelerin insancasına geçimini sağlayacağı aya ecir seviyesi bulunduğunu bildiren Karahan, 'Bu uygulamanın temeli madun dirimlik grubundaki işgörenlerin insancasına hayat standardına erişmesine mütalaa görevlisi olmaktır. İGÜ, ayrımsız zamanda, işverenin indinde çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkum etmemesi, imal edilen fazlalık değerin adaletli paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun artırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan yan yana uygulamadır' dedi. 

Karahan, İGİAD'ın, çalıştıran ve işgören kabilinden anne unsurlarının hasılata katkıları oranında ve oluşan eş nasfet çerçevesinde paylaşılmasını, adaletli ve adalet merkezli yan yana iş yaşamının gerçekleşmesi düşüncesince minimal araç kendisine gördüğünü belirterek 'Bu mebde hem erkincilik hem maşeri el birliği tıpkı zamanda pres veriminin artırılması açısından önemlidir. Bu sayede hakkaniyete ait ve adaletli yan yana paylaşım gerçekleşmiş olacak, maşeri barışın ve seviyeli yan yana kalkınmanın önü açılacaktır' sanarak konuştu.

'İGÜ saptanırken hakkaniyet, teavün ve ücretin yeterliliği asal alındı'

İGÜ uygulamasında alışveriş şartlarının değil hakkaniyet, teavün ve ücretin yeterliliğinin asal alındığının altını çizen Karahan, “Özellikle iş arzının dip bulunduğu devletimizde alışveriş mekanizmasının çalışanların aleyhine yan yana gestalt oluşturduğu açıktır ve bu aşırı dip yan yana halde sömürme edilmektedir. Burada istismar, yegâne yönlü olmamakla baş başa çalıştıran tarafı tatbikatçı yan kendisine elan yan yana tomar ehemmiyet taşımaktadır” dedi.İşgörenlere ödenen minimal ücretin, maşeri el birliği ve bolluk seviyesi açısından ehemmiyetli yan yana belirtke ikrar edildiğini vurgulayan Karahan “kurucuları ortada işverenlerin yanı esna işgörenlerin de bulunduğu İGİAD, yürürlükte bulunan minimal ecir düzeyinin elan da yukarılara çekilmesi icap ettiğini düşünüyor. Bu mevzuda işverenlerin elan duygun olmaları dair çağrıda mevcut derneğimiz, İGÜ yardımıyla çalışanların ücretlerinin daima iyileştirilmesini amaçlıyor” dedi.

'Hükümet işgören maliyetini çalıştıran düşüncesince akla yatkın düzeye çekmeli”

İGİAD'ın iş hayatına seçenek kendisine sunmuş bulunduğu ve gerçek rakamlarla hesaplanan İGÜ'yü” uygulamada uygulanması yada yürütüm anlamında himmet gösterilmesi düşüncesince tamamı işverenlere referans ettiklerini tamlayan Karahan “işverenlerin bu ecir seviyesini işletmelerinde uygulayabilmeleri düşüncesince de hükümetin işgören maliyetini işverence akla yatkın olabilecek düzeye çevirecek düzenlemelerde bulunması gerekiyor. İGİAD kendisine da minimal ücretin artık intihap vaadi kendisine sunulmaması icap ettiğini düşünüyoruz” sanarak konuştu.

'Bu kavrayış yan yana saha okumadır'

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, görüşmede meydana getirdiği konuşmada, İGÜ anlayışının önemine vurgulayarak, “Vicdani ve insanca vebal çerçevesinde ortaya konulmuş bulunan bu anlayış, Türkiye'deki alışılmış yaklaşıma saha kıraat ayrıcalığı taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Ortalama büyüklükte yan yana hanenin maaş insanca anlaşma maliyetinin hesaplanmasından hareketle meydana getirilen araştırı karşı bilgelik verici Marmara Üniversitesi akademisyen Yrd. Doç. Dr. Yusuf Alpaydın, “İGÜ, yan yana ailenin, gıda, giyim, konut, su, elektrik, doğal patırtı yağı lambası lambası ve başka yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, cümbüş ve kültür, pedagoji bilimi hizmetleri ve öteki masraflarını içeriyor. İGÜ hesaplamasının ehemmiyetli noktasını üç data deposu oluşturuyor. Sağlık Bakanlığının Hacettepe Üniversitesi ile baş başa meydana getirdiği 'Türkiye'ye has tagaddi rehberi', 'TÜİK mahveden fiyatları” ve 'Hane halkı bütçe anketi'. 

Türkiye'ye has tagaddi rehberinde arazi düzlük bireylerin metin ve istikrarlı yan yana halde beslenebilmesi düşüncesince günce katılması müstelzim besin çeşitleri ve miktarları temel alınarak evvel yan yana yetişkinin elan sonradan ailenin maaş besin masrafı belirleniyor' dedi.TÜİK kabilinden imal edilen veriler kullanılarak meydana getirilen hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul'daki yan yana işgörene ailesini geçindirebilmesi düşüncesince minimal kendisine maaş mecmu 1,950 Türk lirası ödemesi icap ettiğini belirleme fail Alpaydın, “Bu rakamın, SGK, bağış ve mevki kabilinden karşılanan pedagoji bilimi giderlerini içermediği belirtti. Alpaydın “İGİAD, bu rakamı, işgörene verilmesi müstelzim insanca anlaşma tutarı tutarı kendisine işverenlere referans ediyor. Her semt düşüncesince değişik ücretlerin tespit edildiği çalışmada, Türkiye averajı fiyatlarla hesaplanan İGÜ 1542 Türk lirası kendisine belirlendi” dedi.

Bölgelere Göre İnsani Geçim Ücreti (İGÜ)

2015 Aylık

İnsani Geçim Ücreti

2016 Aylık

İnsani Geçim Ücreti

İstanbul

1780

1950

Batı Marmara

1338

1442

Ege

1418

1508

Doğu Marmara

1512

1672

Batı Anadolu

1495

1659

Akdeniz

1362

1481

Orta Anadolu

1374

1439

Batı Karadeniz

1229

1347

Doğu Karadeniz

1271

1370

Kuzeydoğu Anadolu

1301

1390

Ortadoğu Anadolu

1375

1513

Güneydoğu Anadolu

1315

1492

Türkiye Ortalaması

1390

1542

Kaynak: AA