SAKARYA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde bazı muhalefet milletvekillerinin hükümetin Ar-Ge harcamalarına yönelik eleştirilerine ilişkin, "Özellikle bizim Ar-Ge ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum; teknokentlerdeki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde yer alan Sakarya Teknokent'in yeni kuluçka merkezi binası açılış törenine katılan Özlü, geçen ay Ankara'da düzenlenen "5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi"nde 55 faal teknokenti ağırladıklarını söyledi.

Değişik kriterler doğrultusunda teknokentleri değerlendirdiklerini belirten Özlü, performans endeksleri sıralamasında 3 yıl içinde 24 basamak yükselerek 11. sırada yer alan Sakarya Teknokent'in başarısından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Özlü, 7 yıldır faaliyet gösteren Sakarya Teknokent'te, 83 firma ve bu firmalarda 350 personelin bulunduğunu aktararak, "Kuluçka merkezimizde ise daha şimdiden doluluk oranının yüzde 80'e ulaşmış olduğunu görüyoruz. Henüz işin başında olan kuluçka merkezine böylesine yoğun bir talebin olması, hepimiz adına mutluluk vericidir." diye konuştu.

"Fikir zengini bir ülkeyiz"

Kuluçka merkezlerinin girişimci ile yatırımcı arasında köprü vazifesi üstlendiğini vurgulayan Özlü, şunları kaydetti:

"Yani, fikrin elinden tutan ilk kurum burasıdır. Fikirler buralarda somutlaşmakta, anlam kazanmakta, girişimler hızlanmaktadır. Haklı bir fikrin, meyve vermemesi söz konusu olamaz. Fikir sahibi olan, fikirlerine güvenen herkese bu merkezlerde yer vardır. Kalkınmak, gelişmek, büyümek ve zenginleşmek, statik kalarak mümkün olamaz. Dinamik olmamız, fikir üretmemiz gerekiyor. Çağımızda, özellikle Sanayi 4.0 sürecinde en büyük ve en değerli sermaye, fikir sermayesidir. Şükürler olsun ki, fikir zengini bir ülkeyiz.

Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Girişimcilik açısından kayda değer, çok önemli mesafeler alıyoruz. Hükümet ve Bakanlık olarak girişimciliği her koşulda teşvik etmeye devam edeceğiz çünkü işsizliğin panzehirinin, girişimcilik olduğunu biliyoruz."

"Kuluçka merkezlerinde bilgi, bilim, teknoloji ve katma değer üretiyoruz"

Bakan Özlü, salı günü Bakanlığının TBMM'deki bütçe görüşmelerinde bazı muhalefet milletvekillerinin, "Ar-Ge yapıyorsunuz, Ar-Ge harcamaları yapıyorsunuz da ne işe yarıyor, bunlar memlekete ne katıyor?" şeklinde tuhaf değerlendirmeler yaptığını, sorular sorduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Şimdi böyle sorulara, bu tür değerlendirmelere nasıl cevap verilir, doğrusu anlamak zor. Şimdi ben, Ar-Ge ve inovasyona, tasarıma böyle bir gözle, böyle bir vizyonla bakan kişilere, 'kuluçka merkezi' desem, herhalde bu arkadaşlarımızın aklına tavuklar gelecek, tavukların kuluçkaya yatması gelecek. Özellikle bizim Ar-Ge ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum; teknokentlerdeki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz. Kuluçka merkezlerinde bilgi, bilim, teknoloji ve katma değer üretiyoruz.

Muhabir: Onur Orhan,İbrahim Yozoğlu


Kaynak: AA