ANKARA - MELTEM BULUR

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) katılımcılara Türk kültürünü yakından tanıma ve Türkçelerini geliştirme fırsatı sunduğu Türkçe Yaz Okulu programı, bu yıl 16 Temmuz-12 Ağustos arasında 9. kez düzenlenecek.

Program, geçen yıl Türkiye'nin 22 farklı şehrinde bulunan üniversitelerin ev sahipliğinde 57 ülkeden 700 öğrenciyi bir araya getirmişti. Bu yıl misafir edilecek katılımcı sayısı ise geçen yıla göre artırılarak bin olarak belirlendi.

11 ülkeden binin üzerinde başvuru

Program için 11 ülkeden binin üzerinde başvuru yapılırken, en çok başvuru 26 bin 60 ile Pakistan’dan geldi.

Endonezya'dan 7 bin 142, Cezayir'den 3 bin 360, Mısır'dan 3 bin 103, Tunus'tan bin 813, Türkiye'deki Suriyelilerden bin 773, Bangladeş'ten bin 486, Fas'tan bin 236, Suudi Arabistan'dan bin 194, Irak'tan bin 115, Sudan'dan bin 49 başvuru yapıldı.

ABD'den 195, Ermenistan'dan 19 başvuru

ABD'den 195 kişinin talepte bulunduğu program için Ermenistan'dan 19, İsrail'den 52, Küba'dan 6, Filistin'den 895, Suriye'den 569 başvuru oldu.

Angola, Barbados, Bolivya, Belize, İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi, Doğu Timor, El Salvador, Gabon, Kosta Rika, Lesotho, Makau, Reunion Adası, Şeyseller, Karayipler'de yer alan ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler ile Turks ve Caikos Adalarından birer kişi Türkçe Yaz Okuluna katılım için istekte bulundu.

Avrupa'dan da çok sayıda başvuru var

Birçok Avrupa ülkesinden de program için başvuru yapıldı. Bazılarının başvuru sayıları şöyle:

"Almanya 141, Avusturya 28, Belçika 9, İngiltere 102, Çekya 21, Danimarka 9, Estonya 12, Finlandiya 18, Fransa 83, Hollanda 36, İrlanda 3, İspanya 31, İsveç 17, İsviçre 3, İtalya 137, Letonya 5, Litvanya 8, Norveç 7, Polonya 46, Portekiz 16, Slovakya 15, Slovenya 13, Yunanistan 85, Hırvatistan 45, Arnavutluk 192, Rusya 505, Ukrayna 128."

"Gönül ister ki binlercesini ağırlayalım"

YEE Başkanı Prof. Şeref Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkçe Yaz Okulu ile farklı kültürlerin birbirlerine karşı ön yargısız yaklaşabildiğini, ülkelerin bile yıkamadığı engellerin bu sayede yıkıldığını vurgulayarak "Öyle ki Mısır, İsrail, Suriye ve Ermenistan’dan ciddi oranda başvuru aldık." diye konuştu.

Farklı kültür, din, dil ve ırktan binlerce gencin Türkiye’yi gezmek, Türk dilini öğrenmek ve kültürünü, tarihini daha yakından tanımak istediğinin altını çizen Ateş, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi merak eden, kültürümüze ilgi duyan binlerce genç var. Böyle bir talebi kendimizi anlatmak ve kültürel bağ kurmak için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Kültürel diplomasi de bu demek değil mi? Diplomasi ile aşılamayan, yıkılamayan engelleri gençler kültür ile ortadan kaldırabilecek güçte. Gelecek de dünya gençlerinin elinde. Gönül ister ki binlercesini Türkiye'de ağırlayalım, bu kültürel alışverişe vesile olalım. Bu yıl Türkiye'yi keşfetmek isteyen 65 bin genç Türkçe Yaz Okuluna başvurdu, bin öğrencimizi Türkiye’de ağırlayacağız."

Farklı coğrafyadan gençler Türkçe ile birleşiyor

Türkçe Yaz Okulu programı, Türkiye'yi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen farklı coğrafyaların gençlerini Türkiye'de buluşturarak dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına olanak sağlıyor.

Program boyunca iletişim dili olarak Türkçe kullanılıyor. Türkiye'nin farklı illerinde misafir edilen öğrenciler, gittikleri illerin gözde üniversitelerinde uzman öğretim görevlileri tarafından verilen ders ve seminerlere katılarak Türkçelerini geliştirme ve pratik yapma imkanı buluyor. Öğrenciler ayrıca farklı yörelere ait doğal güzellikleri de yakından tanıma şansına sahip oluyor.

Misafir öğrencilerin gidiş dönüş uçak biletleri de dahil olmak üzere yaz okulu boyunca, rehberleri ve öğretmenleri eşliğinde, tüm ihtiyaçları enstitü tarafından karşılanıyor.

Başvuru sonuçları yarın açıklanacak.


Kaynak: AA