Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobeze, iki ülke ilişkileri hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Etiyopya-Türkiye ilişkilerinin uzun bir geçmişinin olduğunu belirtti.

İkili ilişkilerin kurulmasının Osmanlı dönemine tekabül ettiğine dikkati çeken Gobeze, "İki ülke arasındaki ilişkiler, Osmanlı'da 2. Abdülhamid'in, Etiyopya İmparatorluğu'nda ise 2. Menelik'in tahtta olduğu 1896 dönemine dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Etiyopya'daki Osmanlı Konsolosluğunun 1912’de açıldığını anımsatan Gobeze, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından da 1926’da Sahraaltı Afrika’daki ilk büyükelçiliğin Etiyopya’da açıldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bakan ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetle 2005 ve 2015'te ülkesini ziyaret ettiğini dile getiren Gobeze, dönemin Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi'nin de 2007 ve 2009'da Türkiye'ye geldiğini ifade etti.

Büyükelçi Gobeze iki ülke arasında ekonomik ve siyasi alanda mükemmel ilişkiler olduğunu vurgulayarak, Türkiye'den Etiyopya'ya yapılan toplam yatırımın 2,5 milyar dolara tekabül ettiğine, 2015 verilerine göre ise yıllık ikili ticaret hacminin 400 milyon dolar civarında olduğuna dikkati çekti.

Bir ülkede özel sektörün diğer ülkelere yatırım yapmasının desteklenmesi için güçlü bir siyasi irade olması gerektiğinin altını çizen Gobeze, "Bu yüzden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Çünkü, Doğu Afrika ülkelerini ziyaret ederek, Türk iş adamlarını buraya yatırım yapma konusunda cesaretlendirdi. Biz de bundan faydalandık." dedi.

Gobeze, "Türk şirketleri Etiyopya'da 10 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Bunun daha da artmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gobeze, Anadolu Ajansı'nın Afrika haberleri merkezini Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da açmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Kaynak: AA