İSTANBUL

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nın ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) verilen desteğin, DEAŞ'ın Suriye'nin kuzeyindeki varlığını genişletmesinin engellenmesi için çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'nin, DEAŞ'la mücadelede etkin olacağı görüşünde.

El Şark Forum 2016 İstanbul Buluşması'na katılan uzmanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nın, DEAŞ'la mücadeleye etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

İngiltere'de bulunan Exeter Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aşur, Türkiye'nin, ÖSO'ya istihbarat, askeri ve güvenlik alanlarındaki desteğinin DEAŞ'ın Suriye'nin kuzeyindeki varlığını genişletmesinin engellenmesi için çok önemli olduğunu belirterek DEAŞ'tan temizledikten sonra bölgede başarılı bir idari yapının kurulması gerektiğini vurguladı.

ABD'nin Türkiye ile ortaklık ilişkilerinde yeterince iş birliği yapmadığı yönündeki eleştirileri değerlendiren Aşur, ABD'nin, Suriye'deki otoriter rejimi ve sorunun köklerini unutarak "YPG ve PKK uzantıları dahil DEAŞ'a karşı savaşan herkesi desteklemek" şeklindeki planına Türkiye'nin eşlik etmesini beklediğini kaydetti.

Aşur konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD, sınırlarında 3 milyon sığınmacı bulundurmuyor. ABD, Türkiye'de PKK'nın yaptığı gibi güvenlik güçlerini ve sivilleri öldüren teröristlerle karşı karşıya değil. Çoğunlukla DEAŞ'a odaklanıyor. Çünkü DEAŞ ve El Kaide onları tehdit ediyor. Diğer hiçbir şey onlar için önemli değil. Bence ABD'nin Suriye'de olanlarla ilgili bu dar bakış açısını geliştirmesi gerek. Türkiye'ye baktığımızda, Suriye'de olan her şeyden etkileniyor. Saldırgan rejimin yol açtığı insani krizden, güvenlik problemlerinden ve sınırındaki militanların Türk yetkililerini ve vatandaşlarını hedef almasından etkileniyor. Bu yüzden de bütün bunlara göz yumamaz."

"Türk ordusu DEAŞ'la başa çıkabilir"

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nın DEAŞ'la mücadeleye etkisini değerlendiren Leeds Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Sayyid, DEAŞ'ın bir devletin çöküşü sonuncunda ortaya çıktığını belirterek insanların bu tehdidi abarttığını söyledi.

Sayyid, "İşin ehli herhangi bir ordu, ki Türk ordusu da işinin ehli, DEAŞ'la çok hızlıca başa çıkabilir. DEAŞ çok güçlü olduğu için büyümedi. Orada devlet çöktüğü için büyüdü." diye konuştu.

Selman Sayyid, iyi niyetli aktörlerin, bölgenin geleceğine dair fikir birliğinin olmamasını eksiklik olarak nitelendirdi.

ABD'nin Türkiye'den sadece ABD çıkarlarını gözetmesini beklediğine dikkati çeken Sayyid, iki ülkenin çıkarlarının her zaman aynı olmayabileceğinin anlaşılması gerektiğini belirtti.

ABD ve Rusya'nın Suriye konusundaki görüş ayrılıklarını değerlendiren Sayyid, ABD'nin, Rusya'nın Suriye'ye bu derece "katı surette ve şiddet kullanarak" müdahale etmesine şaşırmış olması gerektiğini söyleyerek durumu "ABD-Rusya rekabeti" olarak tanımladı.

Sayyid, şöyle devam etti:

"İç savaş devam ettikçe, dış aktörlerin bölgenin kaderine müdahale etmesi için hep bir alan var olacak. Bu anlamda ortada kesin bir çıkar çatışması var. Çünkü hem Ruslar hem de Amerikalılar halka hitap eden bir meşruiyetin doğabileceği egemen ve bağımsız bir mevcudiyet istemiyor. Çünkü bu, en azından kısa vadede çıkarlarına zarar verir."

Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu, Ecenur Çolak

Kaynak: AA