ANKARA - BURCU ÇALIK

Turizmciler, yurtdışından gelen olumlu erken rezervasyon rakamları dikkate alındığında, 2018'in hem kayıpların telafi edileceği hem de yüksek rakamlara ulaşılacak bir yıl olmasını bekliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ile Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, AA muhabirine, 2018 yılı turizm beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜROFED Başkanı Ayık, turizm sektörü açısından bu yılın iyi geçtiğini belirterek, "Turizmde 2017 yılı beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti. Yıl sonu itibarıyla sayıların 32-33 milyon turist civarında olacağını düşünüyoruz. Bu da beklentilerimize cevap verecek bir oran." değerlendirmesinde bulundu.

Ayık, gelecek yıla yönelik olarak da "Turizmciler olarak 2018 yılı için daha yüksek bir beklenti içindeyiz. Şu an yurt dışından gelen erken rezervasyon satış rakamları bizi mutlu ediyor. Bu şekilde devam ederse kayıplarımızın telafi edildiği, arzu ettiğimiz rakamlara ulaştığımız son derece olumlu bir yıl olacak. 2018'de ana hedefimiz, 36 milyon turist sayılarına ulaşılan 2014 rakamlarını yakalamak olmalı." ifadelerini kullandı.

"Müşteri memnuniyetini yükseltmeye odaklanmalıyız"

TÜROB Başkanı Bayındır da son yıllarda turizmde ciddi sıkıntıların yaşandığını ancak özellikle 2017'nin ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan bir yükselme trendi olduğunu belirterek, "Bu inşallah 2018'de de devam edecek. Bizler turizmde yükselmeyi yakalayabilmek için fiyatları yerlere kadar çektik. Gelecek yıl bu kayıpları toparlamamızın yanı sıra artık müşteri kalitesi ve memnuniyetini de yükseltmeye odaklanmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

"2023 turizm geliri hedefini 70-80 milyar dolarlara çıkartırız"

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Polatoğlu ise son iki yıldır yurt dışından Türkiye'ye gelen turistlerin sayısında arzu edilen rakamlara ulaşılamadığını ifade etti.

Polatoğlu, "2018 yılı için yurt dışından gelen talep oldukça fazla. Yurt dışı rezervasyonlarında özellikle Avrupa destinasyonlarında artış, yüksek bir talep görüyoruz. Bu yıl otellerin geçen seneki kadar boş kalmayacağını öngörüyoruz." dedi.

Bu yılın umdukları gibi geçmediğini dile getiren Polatoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017'de çok şükür terör saldırısı gibi olaylar olmadı ama elimiz böğrümüzde geçti. Bilgisayarların başında 'acaba rezervasyon düşer mi' diye sürekli 'gönder-al' yaptık. Fakat şimdiden 2018 için gelen rezervasyonlardaki artışı gördükçe, içimiz umutla doluyor. Gelecek yıl için hem yerli hem yabancı turist açısından umudumuz var.

Türk turizmcileri olarak bizler, işimizi elimizden geldiğince iyi yapıyoruz. Açıkça söylemek isterim, Türk turizmcileri dünyadaki en iyi turizmciler. Dünyada hizmet açısından en iyi oteller Türkiye'de. Uçaklarımız en yeni uçaklar, çok değerli rehberlere sahibiz. Yeter ki dışarıdan bir müdahale olmasın, Türkiye'nin 50 milyar dolar olan 2023 yılı turizm geliri hedefini 70-80 milyar dolarlara çıkartırız."

Kaynak: AA