Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla terörle mücadelede etkinliğin attırılması için harekete geçen kurumlar, bu kapsamda el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan malzemelere yönelik sıkı gözetim ve denetim getirilmesi için çalışma başlattı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Yıldırım'ın direktifiyle 8 ve 9 Haziran'da terörle mücadelede ile ilgili tüm kurumların katıldığı iki toplantı yapıldı.

Buna göre, terörle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde kullandıkları EYP yapımında kullanılan malzemelere yönelik sıkı gözetim ve denetim getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Tüp satışlarına denetim geliyor

Başbakanlık koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, EYP yapımında kullanılan LPG (mutfak tipi) tüplerinin satışı ve dağıtımı sıkı denetime tabi tutulacak. Bu kapsamda, EYP yapımında yoğun olarak kullanılan 12 kilogramlık tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesine öncelik verilecek. Bunu piknik tüpleri ile sanayide kullanılan diğer tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesinin planlaması takip edecek.

Bu amaçla tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulmasının zorunlu olması, dolumdan nihai tüketime kadar tüm sürecin online takibi, tüpü satın alan son tüketicinin kimlik bilgilerinin alınması gibi tedbirler hayata geçirilecek.

Nitrat içeren gübre satışına düzenleme

Ayrıca 8 Haziran 2016'dan itibaren satışı durdurulan "nitrat" içeren gübrelerin satışı ile ilgili de yeni düzenlemeler getiriliyor.

Başbakanlık koordinasyonunda yürütülen bir diğer çalışma da EYP yapımında kullanılabilecek olan ve piyasadan kolaylıkla temin edilebilen "nitrometan" gibi patlayıcı ve yanıcı maddelere yönelik oldu.

Söz konusu maddelerin üretiminden nihai tüketiciye ulaşmasına kadar tüm aşamalarda etkin takibinin sağlanması, süreçte yaşanan kayıp ve kaçakların tespiti, terör örgütlerinin söz konusu maddelere ulaşımının zorlaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Kaynak: AA