Bir çok hakim ve savcı silah başvurusunda bulunurken, lojmandan adliyeye ya da adliyeden lojmanlara polise ait zırhlı araçlarla götürülüyor. Hakim ve savcıların kaldığı lojmanların etrafındaki bahçe duvarıına da demir korkuluk eklendi. Tunceli'nin Ovacık İlçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'u, 19 Eylül 2012 günü lojmanındaPKK'lıların düzenlediği saldırıda ağır yaralanmış, kaldırıldığı Elazığ'da ise 1 gün sonra şehit olmuştu.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler sonucu, Adalet Bakanlığı'nın da devreye girmesi ile hakim ve savcıların kaldığı lojmanların güvenlikli hale getirilmesi dahil bir çok koruma önleminin en üst düzeye çıkarılması konusunda önemli kararlar alındı.

Zırhlı koruma kulubesini bakanlık değil vakıf aldı

Ovacık Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'un şehit edilmesinin ardından Ovacık İlçesindeki hakim ve savcıların kaldığı lojmanlara, Adalet Bakanlığı'nın henüz kurşun geçirmez koruma kulübesi tahsis etmediği belirtildi. Bunun üzerine hakim ve savcıların kurduğu Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV), Ovacık İlçesi'ndeki hakim ve savcıların kaldığı lojmanlara kurşun geçirmez, zırhlı koruma kulubesi satın alarak gönderdi. Kulübe Ovacık İlçesi'ndeki lojmanların bahçesine konuldu ve 24 saat lojmanlar koruma altına alındı. Ayrıca lojmanların etrafı da güvenlik kameraları ile donatılarak en küçük şüpheli durum dahi anında değerlendiriliyor.

İl merkezindeki lojmanların etrafına çelik kalkan

Tunceli merkez Atatürk Mahallesi'nde, hakim ve savcıların kaldığı lojmanlardaki güvenlik önlemleri, Savcı Murat Uzun'un şehit edilmesinden sonra tekrar gözden geçirildi. İl merkezindeki hakim ve savcı lojmanlarının etrafı Adalet Bakanlığı'ndan tahsis edilen ödenekle, daha önce yapılan güvenlik duvarının üzerine bu kez 2 metre yüksekliğinde çelik, kurşun geçirmez, zırhlı levhalar yerleştirilerek, lojmanların dört tarafı çelik zırh ile kaplandı. Çelik zırhların üzerine lazerli dikenli teller yerleştirilirken, lojmanların dört tarafına 24 saat izlenebilen MOBESE kameraları yerleştirildi.

İlçelerde eksiklikler var

Savcı Uzun'un şehit edildiği Ovacık İlçesi ve il merkezindeki hakim ve savcıların kaldığı lojmanlarının en üst seviyede koruma altına alınmasından sonra diğer ilçelerde de çalışmalar başlatıldı. Tunceli'ye bağlı 7 ilçede görev yapan hakim ve savcıların kaldığı lojmanların korunması için güvenlik önlemlerinin artırılması ve güvenlikli hale getirilmesi için 3 ilçede çalışmaların tamamlandığı ve lojmanların tamamen güvenlikli hale getirildiği bildirildi. Ancak diğer 4 ilçede ise lojmanların etrafına sadece güvenlik kamerası yerleştirildiği, koruma kulübesi ve güvenlik duvarlarının ödenek yokluğundan yapılmadığı öne sürüldü. Bahar ayları ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın gerekli ödenekleri tahsis etmesinin beklendiği ve bu ilçelerde de gerekli çalışmaların başlatılacağı belirtildi.

Hakim ve savcılara yakın koruma

Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile Adelet Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda il genelinde görev yapan 28 hakim ve savcıya yakın koruma tahsis edilmesi ve lojmanların 24 saat esasına göre korunması kararı alındı. Alınan karar gereği yakın korumalar yaklaşık 2 aydan beri hakim ve savcılar ile birlikte görev yapıyor.

Silah talebinde bulundular

Tunceli'de görevli 28 hakim ve savcı Savcıt Uzun'un şehit edilmesinden sonra silah almak için ruhsat başvurusunda bulundu. Murat Uzun'a yapılan saldırı öncesi Tunceli'de görevli hakim ve savcılardan sadece 3'ünde silah taşıma ruhsatı bulunduğu, saldırı sonrası savcı ve hakimlerin tamamına yakınının silah ruhsatı için başvuruda bulunduğu belirtildi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün şu ana kadar 15 hakim ve savcıya silah ruhsatı verdiği, bazı hakim ve savcının silah ve ruhsat işlemlerinin tamamlandığı bazılarının işlemlerinin ise devam ettiği öğrenildi.

Savcının katilleri belirlendi

Ovacık Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'un şehit edilmesinden sonra başlatılan soruşturma da devam ediyor. Jandarma ve polisin birlikte yürüttüğü çok yönlü soruşturma sonucunda elde edilen bilgiler ve yapılan çalışmalarda, Uzun'a saldırı emrini veren, planlayan ve saldırıyı gerçekleştiren grubun tespit edildiği kaydedildi.

Güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilere göre saldırı emrini veren ve planlamasını yapanın, örgütün sözde Dersim eyalet komutanlığı batı karargahına bağlı Ovacık bölge sorumlusu 'Azad Çüngüş' olduğu öne sürüldü. Güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilerde saldırıyı Hüseyin Aygün'ün kaçırılması olayında da bizzat yer alan 'Munzur' kod adlı Ö.S ile adı gizli tutulan bir kadın PKK'lının gerçekleştirdiği kaydedildi. Saldırı sırasında 'Munzur' kod adlı PKK'lının lojman önünde araç içinde beklediği ve gözetleme yaptığı, kadın PKK'lının da lojman giriş kapısından içeri girerek beklediği ve Savcı Murat Uzun'u şehit ettikten sonra hızla araca binerek bölgeden uzaklaştıklarının tespit edildiği belirtildi.
CNNTÜRK