TÜİK Başkanı Birol Aydemir, dün düzenlediği basın toplantısında kişisel verilerin korunması kanun tasarısıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Tasarıda çok sıkıntı doğuracak bölümler olduğunu anlatan Aydemir, “Şu haliyle yasalaşırsa istatistik üretimimiz çok kötü etkilenecek. İstatistiklerin üçte birini üretemeyeceğiz. Tasarıya göre bireysel veri paylaşılamayacak. Ancak bir veriyi anonim hale getirmek bizim işimize yaramaz. Bundan sonra, nüfus sonuçlarını, doğum ve ölüm istatistiklerini açıklayamayız. Bize kişilerin adı soyadı lazım, adres değişecek ama kim bilmemiz lazım. Kişi ‘Vermiyorum’ derse bizim işimiz biter” dedi.

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Aydemir, konuyu defalarca dile getirmelerine karşın sonuç alamadıklarını kaydederek, TBMM’de alt komisyonda sıkıntı yaratacak bölümlerle ilgili düzeltme talebinde bulunacaklarını söyledi.

SURİYELİLERİN DURUMU

Belediye başkanları ve valilerin hoşlanmayacağı bir haberin de Suriyelilerin nüfusa kaydıyla ilgili olduğunu dile getiren Aydemir, “Suriyelilerin çok büyük bölümünü nüfusa yazamadık. Kurallara göre ikamet tezkereleri lazım ancak Suriyelilerde geçici koruma var. O nedenle nüfus içinde gösteremiyoruz” bilgisini verdi.

GECE YALNIZ YÜRÜME ENDEKSİ

Aydemir, illerde yaşam endeksi hazırladıklarını; illerde sağlık, eğitim, konut ve güvenlik gibi pek çok konudaki memnuniyeti de saptayacaklarını söyledi. Aydemir, çok boyutlu yoksulluk araştırması da yaptıklarını belirterek, parasal eksikliğin yanı sıra yaşam standardı gibi sosyal hakları da incelediklerini vurguladı.

'BELEDİYELER PARA ALMAK İÇİN NÜFUSU TAŞIYOR'

TÜİK Başkanı Aydemir, bazı ilçelerde önemli nüfus hareketleri saptadıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Acayip hareketlilik oluyor. Belediyeler nüfusa göre bütçeden pay alıyor ya, kasım-aralıkta ilçenin yarısı kadar nüfus yazılıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ni uyardık, ceza verilmesini istedik. Bu nüfusu bir ilçeye kaydetmek için hafta sonları dahil 24 saat çalışmak lazım. Ocak-şubatta nüfus geri dönüyor. Burada ahlaki bir durum var. Kişiyi başka yere taşıyarak, o belediyenin alması gereken parayı kendine alıyorsun. Başka ildeki vatandaşa para gitmiyor. İlçeler o kadar ileri gidiyor ki gözümüzü kapatsak dahi görüyoruz.”

‘MİLLİ GELİR YÜZDE 5-10 ARTACAK’

Aydemir, daha önceki revizyonda milli gelirin yüzde 35 arttığını, yeni artışın yüzde 5-10 düzeyinde olacağını söyledi. Aydemir, milli gelirdeki artışla ilgili, “Bir gecede milli gelir arttı” denileceğini ancak çalışmanın uzun süredir yürütüldüğünü söyledi.

ÇİĞKÖFTE GİRDİ, EPİLASYON ALETİ ÇIKTI

TÜİK, enflasyon sepetini de güncelledi. Sepete; tek parça elbise, çiğköfte, pizza ve avukatlık ücreti girdi. Sepetten; bezelye, dikiş ipliği, ilk yardım aleti, otomobil (2000 cc), mektup gönderme ücreti, telefon kartı, DVD oynatıcı, yazıcı, müzik CD’si, boş DVD, özel dershane ücreti, elektrikli epilasyon aleti çıktı. Aydemir, sepetten çıkan 2000 cc otomobile de açıklık getirerek, “2000 model Passat artık gelmiyor. Vergiden dolayı 1600 cc alınıyor. Vergi sistemi bunu bile etkiliyor” dedi.

Kaynak: Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr