İSTANBUL

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Işık, darbe üreten mekanizmaların ortadan kaldırılmasının bazılarının hoşuna gitmediğini söyledi. Dünyada 80-100 yıl önce yapılan işleri, Türkiye'nin şimdi yaptığını ifade eden Işık, şöyle devam etti:

"Gücün dengelenmesidir, jandarmanın İçişleri Bakanlığına tamamen bağlanması. Jandarma İçişleri Bakanlığına bağlı olacak. Bu bazılarının hoşuna gitmiyor ama bu ülke için gerekli. Yüksek Askeri Şuranın yapısının değiştirilmesi, kuvvetlerin Milli Savunma Bakanlığına bağlanması... Bunlar gücün dengelenmesi. Türk Silahlı Kuvvetlerini gereksiz yüklerden kurtarmamız gerekiyor."

"Gücün dengelenmesi Türkiye için çok gerekli"

Milli Savunma Bakanı Işık, Batı demokrasilerinde Milli Savunma Bakanlığının yapması gereken işlerin yüzde 80'inin Türkiye'de 15 Temmuz'a kadar Genelkurmay Başkanlığının yürüttüğünü söyledi.

Bu işler ayrıldığında birilerinin kıyameti kopardığını aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Gücün dengelenmesi Türkiye için çok gereklidir. Bir daha Türkiye'de darbe üretecek hiçbir yapının kalmaması gerekiyor. Eline silah verdiğiniz insanların üzerinde demokratik denetimi arttırmak zorundasınız. Bunu dünya 80 sene, 100 sene önce yapmış. Biz şimdi silahı veriyoruz ama demokratik denetim yok. Ondan sonra adamın kafası bozuluyor muhtıra veriyor, kafası bozuluyor darbe yapıyor. Kendine bir takım gerekçeler üretiyor milletin geleceğini çalıyor." diye konuştu.

Asker ve sivilin birlikte çalıştığı mekanizmaları oluşturmanın önemine değinen Işık, şunları anlattı:

"Bu bir parti meselesi değil sistem meselesi. Sistemi değiştirmedikten sonra, sistemde emniyet mekanizmaları oluşturmadıktan sonra bugün FETÖ olur, yarın ÇETÖ olur, METÖ olur, birisi olur. Bunun için önemli olan burada sistematiği doğru kurmak ve bir daha Türkiye'de Türk Silahlı Kuvvetlerini, özellikle hiç kimsenin ele geçirme gayreti içerisine girmemesini sağlamak."

Hava Harp Okulu için 3 bin 800 başvuru oldu

Pilot açığını kapatmak için ciddi bir çalışma yaptıklarını, acil ihtiyaçlar noktasında bir açıkları bulunmadığını aktaran Işık, "Bir savaş durumunda pilotumuz var ama dünya standartlarını yakalamak açısından açığımız var, onunla ilgili çalışıyoruz. Ara sınıflara öğrenci alacağız, Hava Harp Okulu için 350 kişi öğrenci alacağız şu ana kadar 3 bin 800 başvuru oldu." ifadelerini kullandı.

"Bedelli askerlikle ilgili çalışmamız yok"

Bedelli askerlik konusuna ilişkin Işık, "Şu anda bedelli askerlikle ilgili bir çalışmamız yok. Hele hele terörle çok yoğun mücadele edildiği, sınır ötesinde harekatın yapıldığı bir dönemde bedelli askerliği gündeme getirmeyi doğru bulmuyoruz. O noktada hükümetimizin bir çalışması yok." diye konuştu.

"Rakka operasyonunda yapacağımız farklı destekler olur"

Işık, "Türk askeri Rakka'ya girecek mi? Eğer bu söz konusu olacaksa hangi şartlar altına olacak. ABD burada Türkiye'ye nasıl bir destek verebilir?" sorusu üzerine, bu konuların görüşüldüğünü kaydetti.

Türkiye'nin ön şartının Rakka operasyonunun PYD, PKK ve YPG unsurları olmadan yapılması olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Bizim Amerika'ya söylediğimiz şu. Hem Musul, hem Rakka... Bu iki operasyonu yaparken kesinlikle PYD'ye, YPG'ye mahkum değilsiniz. Burada yerel unsurları, yerel güçleri kullanın. Türkiye olarak biz de koalisyon çerçevesinde destek verelim. Bu destek piyadelerimizi göndermek olarak değil. Bizim yapacağımız farklı destekler olur. O desteği verelim ama asıl yerel unsurlarla bu harekatı yapın."

"Katyuşayı havada yakalayıp imha etmek..."

"Türkiye'nin hava sistemini, sınırlarını koruyacak bir savunma modeli geliştirilmesi düşünülüyor mu? Bu iller, bu tip saldırılara karşı nasıl korunacak?" sorusu üzerine Bakan Işık, şunları kaydetti:

"DAEŞ'in kullandığı daha çok katyuşa füzeleri. Kısa menzilli ve duyarsız mühimmat. Müdahale etmek çok kolay olmuyor. Operasyonlar başladığı zaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hemen Genelkurmayla irtibata geçmiştik. Bunu nasıl önleriz, diye çalışma yapmıştık. O zaman pek çok şeyi denedik, bunları engellemekle ilgili. 2 gün önce arkadaşlar bilgi verdiler. Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir modeli laboratuvar ortamında başardık, dediler. Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir çalışmayı yaklaşık 1,5 yıldır yapıyorduk. Yerli milli imkanlarla yapmaya başlamıştık. Laboratuvar ortamında başarıyı sağladık. Şimdi saha testlerine hızlı bir şekilde başlayacağız."

"Füze kalkanından mı bahsediyorsunuz?" sorusuna Işık, bunun farklı bir teknoloji olduğunu belirterek, "Katyuşayı havada yakalayıp, havada imha etmek. Bu hafta başlamasını bekliyorum. Saha testleri yapılacak. Sahada deneyler yapılacak. Katyuşa fırlatılacak, bu atılacak. Sonra havada imha edip etmediği değerlendirilecek." dedi.

Muhabir: Sevil Çelik-Hanife Sevinç

Kaynak: AA