TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde de değişiklik içeren tasarı, Milli Savunma Komisyonu'nda, kabul edildi.

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yapılması öngörülen değişikliğe, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri "kabul" oyu verdi, MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın çekimser kaldı.

Tasarı, bazı değişikliklerle komisyonda kabul edildi.

Komisyon toplantısının başında tasarı hakkında bilgi veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK'nın bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 18 kanunda değişiklik öngörüldüğünü ifade etti.

Tasarının, terörle mücadele nedeniyle alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmesinin uzatılmasını, ailelerine özlük haklarının ödenmesini, en az 7 yıl görev yapan sözleşmeli erbaş ve erlerin boş memur kadrolarına atanmasına imkan tanınmasının amaçlandığını anlatan Yılmaz, askerlik hizmeti sırasında çeşitli nedenlerle hayatını kaybedenlerin ailelerine, sakat kalanlara da tazminat öngörüldüğünü belirtti.

TSK'nın terörle mücadele faaliyetlerine İl İdaresi Kanunu kapsamında, valilerin isteğiyle kolluk makamlarına destek olacak şekilde katıldığını dile getiren Yılmaz, tasarıyla, birden fazla ili içine alan olaylarda, ilgili valilerin isteği üzerine askeri kuvvet tahsis edilmesi durumunda, iller ve kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, emir komuta ilişkisinin belirlenme yetkisinin, Bakanlar Kurulu kararına bırakıldığını söyledi. Yılmaz, mevcut yasada bu durumun, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki protokolle belirlendiğini düzenlemeyle Bakanlar Kurulu kararına bağlandığını kaydetti.

İsmet Yılmaz, bu kapsamda görevlendirilecek askeri birlik ve personelin bu kapsamdaki faaliyetlerinin askerlik hizmet ve görevinden sayılmasının da öngörüldüğünü bildirdi.

Demokrasiyi el birliğiyle ilerletme arzusu olduğunu dile getiren Yılmaz, "Herkes, 'bu geç kalmıştır' dedi.

Dolayısıyla geç kalmış bir şeyi bugün getirmenin hiçbir sıkıntısı yoktur. Ama bugün getirmezseniz, yabancıların deyimiyle yarın asla gelmez. Eğer bir ihtiyaç varsa, bu ihtiyacı bir an önce gidermek lazım" diye konuştu.