Cumhur ERKEK/İZMİR

İzmir'de maganda kurşunuyla ölen torunu için sürdürdüğü 8 yıllık hukuk mücadelesini kazanan dede, tazminat istemiyor. Beklentisi bireysel silahlanmaya karşı devletin adım atması...
8 yıl önce yaşanan olayda 2.5 yaşındaki Alistair, pusette uyurken maganda kurşunu sonucu can vermişti. Dede Tuncer Eşsizhan torunu için hukuk mücadelesi başlattı. Ve Yargıtay emsal olabilecek bir karara imza attı. Sanık Daimi Akyüz 'kaza sonucu' değil 'kasten adam öldürmekten' ceza aldı, 36 yıl hapse mahkum edildi. Torununun tüm davalarına kızı ve damadının avukatı olarak eşi Güley Eşsizhan ile birlikte katılan, ağır cezada payı bulunan dede, sanığa ve devlete karşı tazminat davası açmadı

DÜŞÜNÜYORDUK, VAZGEÇTİK
Yerel mahkeme tarafından 'kasten adam öldürme'yi içeren kararın okunması sırasında gözyaşlarını tutamayarak ağlayan avukat dede,  'İlk başlarda sanığa ve torunumu koruyamayan devlete karşı 200'er bin liralık tazminat davası açmayı düşünüyorduk. Sonra vazgeçtik. Amacımız torun üzerinden alınacak parayla zengin olmak değil, bu tür olaylar için emsal bir ceza kararı çıkartmaktı. Başardık. Yargı verdiği cezayla üzerine düşen görevini yerine getirdi. Şimdi görev Melis'teki milletvekillerinin' dedi.

İNTİKAM DEĞİLDİ
Mahkemeye intikam duygusuyla katılmadığını vurgulayan dede Eşsizhan, 'Mahkeme, sanıkla birlikte bireysel silahlanmaya karşı çıkmayan sistemi cezalandırdı.
Alistair'in, ışık olması için bu davayı üstlendik. Artık kimse yasaların yetersiz olduğunu savunarak bahane bulmasın. Yargı görevini yaptı, görev siyasilerde. Bu acıyı başkaları yaşamasın. Torunumun katilinin kan parasını istemiyorum. Bir daha böyle insanlarla karşı karşıya gelmek bile istemiyorum' diye konuştu.



Akşam