“İkili oyun mu? IŞİD’le savaşan Türkiye, diğer radikallere kucak açıyor” başlıklı yazıda ABD’nin özel eğitimli küresel teröristler olarak aradığı Mısırlı Gamaa İslamiya örgütünün lideri Rifai Ahmed Taha ve dava arkadaşı Muhammed Shawqi el İslambouli’nin yıllarca İstanbul’da yaşayıp konferanslara ve medya etkinliklerine katıldığını, Türk yetkililerinse bu duruma göz yumduğunu yazdı. Washington Post’a göre Taha ABD saldırısında öldürülmeden önce Kaide’nin Ortadoğu ve diğer bölgelerinde aktif ve saygı duyulan bir figürdü.

1990’ların sonundan bu yana dünyanın dört bir yanında ABD’yi hedef alacak saldırılar planladığı gerekçesiyle Kaide’nin işbirlikçisi olarak ABD tarafından aranıyordu. 2001’de Suriye’de yakalandı. Ardından Mısır’da 10 yıl hapis yattı. Müslüman Kardeşler’in Mısır’da iktidara gelmesiyle de diğer İslamcı dava arkadaşlarıyla birlikte serbest kaldı. 2013’te Mısır’da Müslüman Kardeşler’in ordu darbesiyle devrilmesinin ardından yüzlercesi Türkiye’den sığınma alıp yerleşti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın idaresindeki yönetimin, Taha ve beraberindeki radikal islamcı arkadaşlarına kucak açtığı yorumunu yapan Washington Post, Taha’nın Türkiye’de böylesine el üstünde ağırlanıyorken Suriye’deki cihatçı gruplar arasında arabulucuk yapmaya gittiği sırada öldürülmesini terör uzmanlarınca “Türkiye’nin şizofrenisi olarak görüldüğünü” dile getirdi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/565557/The_Washington_Post__Turkiye_ikili_mi_oynuyor_.html