ANKARA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkara 18-25 yaşındaki gençler için sağlanan istihdam desteklerinde yaş aralığının 16-35'e çekilmesini istedi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, genç işsizliğinin önüne geçmek amacıyla verilen istihdam desteklerine ilişkin kriterlerin, ekonomiye daha çok katkı sağlaması için esnetilmesi gerektiğini ifade etti.

Üç ve daha az çalışanı bulunan esnaf ve sanatkar, 18 ile 25 yaş arasındaki bir genci işe aldığında, maaş, prim ve vergi desteği sağlandığına işaret eden Palandöken, "Bu ödemeleri bir ay devlet, bir ay esnaf karşılayacak yani bir yıllık maaşın 6 ayı esnaftan 6 ayı da devletten olacak. Devletin bu teşviki hem esnafı hem de iş arayan gençleri oldukça rahatlatacak." değerlendirmesinde bulundu.

"İşsizlikle mücadele hız kazanır, istihdamın artmasıyla ekonomi de canlanır"

Palandöken, bir gencin işe başlama yaşının artık askerlik, mastır, doktora ve iş arama süreciyle 30'u bulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üniversiteden mezun olup iş arama sürecine giren gençler için 25 yaş sınırı 35'e çıkarılmalı. Dünya Sağlık Örgütüne göre artık bireyler 17 yaşına kadar ergen kabul ediliyor, 18-65 yaşındakiler için ise 'genç' tanımı yapılıyor. Bu yüzden devlet tarafından verilen istihdam desteklerinde yaş kriteri de genişletilmeli. Liseyi tamamlayamadan işe giren gençler göz önünde bulundurularak 18 yaş sınırı 16'ya çekilmeli. Bu sayede işsizlikle mücadele hız kazanır, istihdamın artmasıyla ekonomi de canlanır."

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

Kaynak: AA