Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Adalet Komisyonu Üyesi Akın Birdal, Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasasının tümden kaldırılması gerektiğini söyledi.

HDK tarafından İstanbul Barosu Orhan Adil Apaydın toplantı salonunda "Adalet istiyoruz" başlığıyla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Özel Yetkili Mahkemelerine (ÖYM) ilişkin düzenlenen forumun açılışında konuşan Birdal, toplantıdan konuya ilişkin bir sonuç bildirgesi çıkaracaklarını belirterek, "Bildiriyi, hala bu ülkede insan haklarının, demokratikleşmenin ve geleceğinin muhatabı olduğunu düşündüğümüz Ankara'ya götüreceğiz. Başta Çankaya olmak üzere,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Adalet Bakanlığına bildiriyi ileteceğiz. Çünkü bugün yaşanmakta olan sorunların çözümünü herkes birbirine atıyor. Sonuç bildirisi, bir yol gösterici olacak" dedi.

Birdal, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve TMK'nın ilgi maddelerinin Türk Ceza Yasasına taşınmasını da içeren bir paketin Meclis Başkanlığına iletildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na sunulacak. Demokrasi adına, demokratikleşme adına yapılan bu paketlerin, her zaman toplumun beklentilerine karşılık vermediği bilinmektedir. Hatta zaman zaman yapılan düzenlemelerin tam tersi uygulamalara da yol açtığının bugün örneklerini konuşacağız. Kuşkusuz bu Meclis'e tüm Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılacağı ve Ağır Ceza Mahkemelerine devredileceği, Terörle Mücadele Yasasının kimi maddelerinin Türk Ceza Yasasına taşınacağı konusunun bugünlere gelmesi, toplantımızı daha da anlamlı kılmaktadır. Fakat bugüne kadar ötekileştirilmişlerin, dışlanmış olanların, ezilenlerden, emekçilerden yana olanların, itiraz edenlerin yargılandığı ve mahkum edildiği bir olağanüstü yargılama olmuştur. Adil yargılanma ve savunma hakkı kullanılamamış ve işkence altındaki anlatımlar ya da polis soruşturmaları delil olarak kabul edilip, mahkumiyetlere yol açmıştır."

 

"Hasta mahpuslar serbest bırakılmalı"

 

Olağanüstü yargılamalara duyulan gereksinimin, rejimin içine sürüklendiği bir durum sonucu olduğunu savunan Birdal, eşitlikçi, özgürlükçü bir toplumun ne gizliliğe, ne yazmaya, ne konuşmaya, ne de bilgi iletişimine yasak getirmeye gereksinimi olduğunu söyledi. 

Birdal, şunları kaydetti:

"Bir yandan adına 'demokrasi paketi' diyeceksiniz, diğer yandan da özel görevli ve yetkili yargılamaların ve onun doğurduğu ağır sonuçları gidermeyeceksiniz, gideriyor gibi göstermeye çalışacaksınız. Bu düzenlemeler toplumun beklentilerine karşılık vermemektedir. Geçmişte olduğu gibi, adı değiştirilerek ezilen emekçilere karşı uygulanan düşman hukuku aynen sürdürülmektedir. Son anda Özel Yetkili Mahkemelerin ve Terörle Mücadele Yasasının gündeme getirilişi, akla şunu getirmektedir; ya 17 Aralık operasyonun sonuçlarını gizlemeye yönelik bir saikle getirilmiştir ya da önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği'nin yargı reformuyla ilişkili olan 23 ve 24. başlıklarının açılacağıyla ilgili olabilir. İnsan hakları evrensel ve bütünseldir. Terörle Mücadele Yasası ve Özel Yetkili Mahkemeler despotik rejimin korunmasının ve toplumsal muhalefetin bastırılmasının bir aracıdır. Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasasını tümden kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yargılamalar derhal durdurulmalı ve bu mahkemelerde, bu yasalarla yargılanmış, tutuklanmış ve hüküm giymiş siyasi mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır. Bundan halkların eşitliği, özgürlüğü ve barış içerisinde yaşamasının mücadelesini verenler anlaşılmalıdır." - İstanbul


spothaber.com