İSTANBUL

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, PYD ve YPG unsurlarına, terör örgütüne ağır silah verilmesinin başlı başına bir kriz olduğunu, bunun ne bölgeye ne de ABD'ye bir faydasının olacağını belirterek, "Aksine bunun olumsuz sonuçları sadece Türkiye'yi ve bölgeyi etkilemez. Bunun olumsuz sonuçları başta ABD olmak üzere bütün dünyayı etkiler. Çünkü terörle mücadelede ilkeli olmak, prensip sahibi olmak, teröre bulaşan insanlarla iş tutmamak terörle mücadelenin en temel zeminidir." dedi.

13. IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın düzenlendiği Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde katıldığı NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlayan Bakan Işık, bir soru üzerine, daha önceden PYD, YPG unsurlarıyla yapılacak bir harekatın, bölgede işleri kolaylaştırmayacağını, zorlaştıracağını, bunun çok daha olumsuz ve vahim sonuçlar doğuracağını hem bir önceki Obama yönetiminin Savunma Bakanı Ashton Carter'a hem de şimdi bu görevi yeni alan Jim Mattis'e net olarak ifade ettiklerini söyledi.

"Yılanla çuvala girmektir"

Hatta net olarak "Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüne karşı kullanmak, yılanla çuvala girmektir" dediklerini aktaran Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yılanla girilen çuvaldan nasıl çıkılacağını bilirseniz... Ancak gördüğümüz kadarıyla özellikle Amerikan silahlı kuvvetlerindeki hakim görüşü, Amerikan yönetimi de kabul etmişe benziyor. Dün telefonda da bunun yanlış olacağını, bölgeyi daha büyük bir sıkıntıya götüreceğini ifade ettik. Sayın Mattis, 'Türkiye'ye bu konularda güvence vermeye hazır olduklarını, Türkiye'nin hassasiyetlerini anladıklarını' ifade ettiler ama bizim için önemli olan bölgede bir terör örgütünün, böyle bir operasyonda yer alıp, kendi meşruiyet alanını oluşturmaması. Bunun bölgede vahim sonuçlara yol açacağını biliyoruz. Bu konuyu özellikle çalışmaya, bu konuyla ilgili değerlendirme yapmaya devam edeceğiz. Bunu hem Amerikalı muhataplarımızla hem de bugün de İtalyan Savunma Bakanı buradaydı, NATO üyesi ülke olarak onlara da ifade ettik. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'ye yapacağı ziyarette heyettesiniz. Orada görüşmelerdeki argümanlarını heyetin veya Türkiye'nin değiştiren bir durum oldu mu? Orada neler konuşulacak?" sorusu üzerine Işık, gündemi şu an çok net bilmediğini ancak Rakka Operasyonu, Suriye ve Irak'ın gündeme mutlaka geleceğini söyledi.

ABD'ye net bir tekliflerinin olduğunu anlatan Işık, "O teklifin daha detaylı ve derinlemesine değerlendirilmesini beklerdik ve hala da bekliyoruz. Eminim önümüzdeki hafta bütün bu konular detaylıca iki lider arasında görüşülecek, ele alınacak. Umut ederiz ki bölgenin geleceğini teminat altına alacak sonuçlar ortaya çıkar. Bunun için gayret etmeye devam edeceğiz." dedi.

Bir kriz havası olup olmadığına yönelik soruya karşılık Bakan Işık, şunları kaydetti:

"PYD ve YPG unsurlarına, terör örgütüne ağır silah verilmesi başlı başına bir krizdir. Bunun ne bölgeye ne de ABD'ye bir faydası olur. Aksine bunun olumsuz sonuçları sadece Türkiye'yi ve bölgeyi etkilemez. Bunun olumsuz sonuçları başta ABD olmak üzere bütün dünyayı etkiler. Çünkü terörle mücadelede ilkeli olmak, prensip sahibi olmak, teröre bulaşan insanlarla iş tutmamak terörle mücadelenin en temel zeminidir. Siz 'Bugün işime geliyor, bu terör örgütünü kullanayım', 'yarın işime gelmedi, bir başkasını kullanayım'... Peki o terör örgütü döner size de saldırmaya başlarsa, o zaman ne yapacaksınız? Kime ne dert anlatacaksınız? Bütün bu riskleri, tehditleri, tehlikeleri, aslında gelecekte yaşanması çok çok kuvvet ve muhtemel olan bazı olayları kendilerine anlattık, anlatıyoruz. Türkiye'nin burada oyunu tek başına değiştirme gücü yok ama Türkiye'nin kendi ulusal çıkarlarını koruma gücü var. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını, her halükarda korumaya devam edecek."

"Terör örgütü PYD olmasa operasyon çok daha kolay yapılır"

Bakan Işık, "Birlikte çalışabiliriz gibi sözler de sarf ettiler anladığım kadarıyla. Türkiye'nin bir ön tavrı var mı bu konuda? Ne önerecekler, nasıl çözüm üretecekler bu konuda?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Bu terör örgütü unsurlarının katıldığı bir operasyona Türkiye'nin destek vermesini kimse beklememeli. Bu konuda tavrımızı baştan net olarak ortaya koyduk. Maalesef PYD, YPG terör örgünü unsurları olmasa aslında bu operasyon çok daha kolaylıkla yapılır. Buradaki PYD, YPG unsurlarını çekip, yerine Özgür Suriye Ordusu'nu monte ettiğiniz zaman zaten sorunu çözmüş oluyorsunuz ama maalesef oradaki askeri kaynaklar, bu konuya baştan beri hep mesafeli yaklaştılar ve sonuçta Amerikan hükümetinin kararının alınmasında da zannediyorum belirleyici oldular."

Muhabir: Çiğdem Alyanak

Kaynak: AA