İSTANBUL

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anadolu Ajansının "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcı'' olduğu, TBMM ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Kurulu 49. Oturumu'nun kapanışında konuştu.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (KEİ) doğum yeri olan İstanbul’da, örgütün 25. kuruluş yıl dönümünde gerçekleştirilmesi hasebiyle özel bir önem taşıyan 49. KEİPA Genel Kurul Toplantısı'nı başarıyla sonlandırdıklarını ifade eden Kahraman, "Genel Kurul çalışmalarımız KEİPA’nın ülkelerimiz arasında parlamenter diyaloğu ve iş birliği kültürünü ilerletmenin yanı sıra, ortak havzamız olan Karadeniz coğrafyasında ve ötesinde barış, istikrar ve refaha birlikte yapabileceğimiz katkıları ele almak bakımından da önemli fırsatlar sunmuştur. Bölgemizin en kapsayıcı ve tam teşekküllü kuruluşu olan KEİ, geçen çeyrek asır zarfında tecrübeli, kucaklayıcı ve kurumsallaşmış bir örgüt olarak kendini kanıtlamıştır. Ekonomik iş birliği kanalıyla Karadeniz’de diyaloğu, karşılıklı anlayışı geliştirmiştir." diye konuştu.

İş birliğinin daha da ileriye taşınması gerektiğinin altını çizen Kahraman, KEİ’nin bölgesel ve küresel ekonomik iş birliği açısından öneminin, halkların yararına olacak şekilde artırılması konusundaki kararlılığını korunması ve KEİ’yi daha güçlü kılacak reform çabalarına, gelecek dönemde öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

"Terörle mücadelede Türkiye uluslararası desteği yeterli şekilde alamamıştır"

"Ulusal parlamentolar olarak bizlere de bu süreçte önemli bir rol düşmektedir" diyen Kahraman, Türkiye'nin terörle mücadelesinde uluslararası camiadan yeterli desteği görmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Dünyamız bugün de çalkantılı bir dönemden geçmektedir. Küresel sistemin geleceğine dair belirsizlik sürmektedir. Çeşitli coğrafyalarda ihtilaflar devam etmektedir. Halen kuraklık, açlık, kıtlık, gıda güvenliği, iklim değişimi, ekonomik adaletsizlikler, yoksulluk, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, aşırıcılık, İslam düşmanlığı, örgütlü suçlar, siber suçlar, kitle imha silahlarının yayılması ve terörizm gibi pek çok küresel zafiyetle karşı karşıyayız. Bu zafiyetleri gidermenin yolu uluslararası iş birliğinden geçmektedir. Türkiye ayrım yapmaksızın PKK, PYD/YPG, DEAŞ, FETÖ ve benzeri her türlü terör örgütüyle mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. Terörle mücadelede uluslararası iş birliği büyük önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda karşılıklı güven için de esastır. Fakat açık söylemek gerekirse terörle mücadele konusunda ülkemiz uluslararası desteği yeterli şekilde alamamıştır. Buna rağmen Türkiye terörle haklı mücadelesinden vazgeçmeyerek bu konudaki kararlılığını her zaman göstermiştir. Bir ülkenin bütünlüğünü, istikrarını ve vatandaşlarını tehdit eden terör örgütlerine başka ülkelerde izin ve müsamaha gösterilmesi ve destek verilmesi kabul edilemez."

Terörle mücadelede dayanışma çağrısı

Kahraman, İstanbul Zirve Bildirisi’nde ifade edilen "Kaynağı, nedeni ya da amacı ne olursa olsun terörizmin bütün biçimlerine ve tezahürlerine karşı çıkmalı, terörizme karşı uluslararası dayanışma ve mücadelede üzerimize düşeni yapmalıyız" ilkesini hatırlatarak, "Bu çerçevede tüm dostlarımıza, ülkemizin karşı karşıya olduğu terör belasıyla mücadelesinde gerekli dayanışmayı göstermeleri çağrısını yineliyorum." dedi.

Ukrayna'nın dönem başkanlığını devraldığı son oturuma, Rusya Delegasyonunun katılmaması dikkati çekti.

Muhabir: Emin İleri, Gülsüm İncekaya

Kaynak: AA