TEKİRDAĞ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, iş dünyası olarak her ortaya çıkan olumsuzluk karşısında ülkenin ve milletin çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini ve yol haritalarına buna göre planladıklarını söyledi.

Kaan, MÜSİAD Tekirdağ Şubesi'nin, Çorlu'daki bir düğün salonunda gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda, dernekle ilgili bilgiler vererek, bölgede yaşanan gelişmelere sessiz kalmadıklarını ve gerekli tepkileri ortaya koyduklarını belirtti.

Olumsuzluklar karşısında sessiz kalmamaya devam edeceklerini ifade eden Kaan, şöyle konuştu:

"Bölgedeki pazar paylarımızı büyük ölçüde etkileyen Suriye ve Irak'taki işgal ve savaş döneminde de aynı tavrımızı yine sürdürüyoruz. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt ve Hakkari'ye kadar güneydoğuda şubelerimiz var. Biz, her zaman olduğu gibi yine hızla pazarlara yöneldik, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştirerek, zor denilen pazarlarda mücadelemizi yapıyoruz. İş dünyası olarak, her ortaya çıkan olumsuz karşısında ülkemizin ve milletimizin çıkarları doğrultusunda hareket ettik ve yol haritamızı buna göre planladık.''

Tekirdağ dendiğinde akıllara köfte ve kendine has peynirin geldiğini belirten Kaan, bunun şehre her gelen turist sayısına etki ettiğini gördüklerini kaydetti.

Şehirlerin markalaşmasında kültürün, tarihin ve doğal güzelliğin yanı sıra, barındırdığı gastronomik değerlerin de artık çok büyük önem taşıdığını dile getiren Kaan, Tekirdağ'ın, köftesiyle bunu en iyi başaran şehirlerden biri olduğunun altını çizdi.

Kaan, Tekirdağ'ın aynı zamanda demir yolu, hava yolu ve limanı bulunan Türkiye'deki 5 ilden biri olduğuna dikkat çekerek, ''Bu konuda da Türkiye'deki önde gelen şehirlerimizden biri. Çorlu Havalimanı ile İstanbul'daki üçüncü havalimanımızı birleştirebilirsek, Tekirdağ ve Çorlu'nun daha da gelişeceğini, uluslararası alana ulaşacağını söylemek istiyorum. Tekirdağ'ın toplam ihracatı 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,7 arttırarak 723 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bu çok ciddi bir artış, Ama bununla birlikte Tekirdağ'ın ithalatına baktığımız zaman, yüzde 1 azaldığını görüyoruz. Bu da çok güzel bir haber.'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın ocak ve ekim ayındaki performansına bakıldığında Tekirdağ'ın, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 16'ya yakın arttırdığını ve 696 milyon dolar düzeyine taşıdığını dile getiren Kaan, Tekirdağlı sanayicilere teşekkür etti.

MÜSİAD'ın her geçen gün biraz daha büyüdüğünü ve güçlendiğini belirten Kaan, ''Bugün, yurt içinde 86 noktada, dünyada 72 ülkede faaliyet gösteren bir MÜSİAD var artık. Önümüzdeki hafta nasip olursa 3 şube daha açacağız. Bugün MÜSİAD Japonya'da da var, Avusturalya'da da var, Çin'de ofisimiz var, Güney Afrika'da var, Amerika Birleşik Devletleri'nde var. " ifadelerini kullandı.

Yerli otomobil üretimi

Türkiye'de üretimi yapılacak yerli otomobil için MÜSİAD olarak ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını kaydeden Kaan, üretim bölgeleri arasında deniz, hava ve demir yolu ağlarının bulunması hasebiyle Tekirdağ'ın da üretim yapılabilecek illerden olabileceğini ifade etti.

Yerli otomobil konusunda MÜSİAD olarak çok heyecanlı olduklarını aktaran dile getiren Kaan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin geleceği ve 2023 hedefleri için çok önemli olduğunu söylemek isterim. Aynı zamanda MÜSİAD ailesi olarak bu süreçte yerli otomobilin Türkiye ve dünyaya açılma konusunda da üzerimize düşeni yapacağız. Hem üretim hem de satış aşamasında Türkiye'ye mal olmuş bu yerli otomobilin dünyaya yayılması konusunda da gayret göstereceğiz. MÜSİAD olarak Türkiye genelinde 86 yerde bulunuyoruz. Otomobil sektörü, daha çok ihracat odaklı bir sektör. Bu bakımdan limanlara yakın şehirlerde üretimin daha çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Tekirdağ'ın hem demir yolu hem hava yolu hem de limanı var, bunun için şanslıyız. Ama tabii ki bu konu Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın inisiyatifinde. Biz ülke genelindeki limana yakın şehirlerimizde üretimi konusunda bakanlığımızla görüşeceğiz.''

Konuşmaların ardından yapılan olağanüstü genel kurulda tek liste ile gidilen seçimde Ahmet Candan MÜSİAD Tekirdağ Şube Başkanı seçildi.

Toplantıya, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, AK Parti İlçe Başkanı Kerim Atalay ve diğer davetliler katıldı.

Muhabir: Süleyman Coşkun Bozyel

Kaynak: AA