DİYARBAKIR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sur ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan PKK'lı teröristler ve sivillerinin bulunduğu 32'si tutuklu 40 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülme olayıyla ilgili sanık ifadesi de yer aldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sur ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan PKK'lı teröristler ve sivillerin bulunduğu 32'si tutuklu 40 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, tutuksuz yargılanan sanık Ekrem Ö. ifadesinde, 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapan Elçi'nin öldürülmesi olayına ilişkin bilgi verdi.

Sanık Ekrem Ö, "İzlemiş olduğum görüntülerden çok net bir şekilde PKK'lı terörist Mahsum Gürkan isimli kişinin tek bir atışla Tahir Elçi'yi vurduğunu bizzat gördüm. Zaten bu bir marifetmiş gibi bizlere izlettirilmişti. Yine görüntülerde terörist Gürkan, 'ben vurdum, ben vurdum' diye söylemde bulunduğunu gördüm." şeklindeki ifadesi iddianamede yer aldı.

Ekrem Ö. ifadesinde, Sur ilçesinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren "Rodi" kod adlı PKK'lı teröristin, yanından hiç ayırmadığı video çekimi yapan küçük el kamerasında Elçi'nin vurulma anına ilişkin görüntünün mevcut olduğunu belirtti.

Görüntüyü çeken "Rodi" ve "Zagros"

Bu görüntülerin DBP Bağlar İlçe Başkanı Rihan Kavak Özbek'in de aralarında bulunduğu bir ortamda "Rodi" ve "Zagros" kod isimli teröristlerce kendilerine izlettirildiğini savunan Ekrem Ö, Elçi'nin vurulma anı sonrasında kamerayı kendisine çeviren "Rodi" kod adlı teröristin "Rodi" ve Zagros" dediğini gördüğünü ifade etti.

Elçi'nin vurulma olayından sonra terörist Gürkan'ın herhangi bir yara almadan kurtulduğunu bildiren Ekrem Ö, "Hakkı kod isimli diğer terör örgütü PKK üyesi arka sırt bölgesinden ateşli silahla vurulması sonucu ağır yaralandığını biliyorum. Zira o yaralanmasından dolayı benim Sur içi bölgesine girişimden sonra dahi halen tedavisi devam etmekteydi. Benim emniyette yaptığım teşhis ve teşhise ilişkin beyanlarım doğrudur ve bana aittir." ifadelerini kullandı.

"Ölen örgüt mensupları yakılıyordu"

Sur içinde hayatını kaybeden teröristlerin ilk zamanlarda toprağa gömülürken, son zamanlarda yakılmaya başlandığını gördüğünü aktaran Ekrem Ö, yakmalarının son zamanlarda güvenlik güçlerinin yaptığı operasyon karşısında PKK'lı teröristlerin her geçen gün iyice sıkışmalarından kaynaklandığını ifade etti.

Bizzat iki defa teröristlerin yakılması olayına şahit olduğunu anlatan Ekrem Ö, ifadesinde şunlara yer verdi:

"Bir keresinde Hasırlı Camisi'nin yanındaki 7 katlı binanın giriş katında ölen örgüt mensupları yakılmıştı. Diğer yakma olayı ise teröristlerin hastane olarak kullandığı 8 katlı binanın giriş katında oldu. Ölen teröristlerin yakılması haricinde teröristlerin Cumhuriyet İlköğretim Okulunun yanında kilisenin tam karşısında bulunan ve içerisinde yaşlı iki erkek sivil vatandaşın olduğu iki katlı evi, içerisinde vatandaş olmasına rağmen yaktığına bizzat şahit oldum. Bu evi yakan ve iki erkek sivilin yanarak ölmesine sebep olan kişi 'Çekdar' kodunu kullanan Yunus Özak adlı teröristir. Rihan Kavak Özbek'in ise bu evden yanarak ölen kişilerin kemiklerini çıkardığını gördüm. Bu kemikleri hastane olarak kullanılan binaya kadar getirmişti."

Sur'da "Almanya" uyruklu keskin nişancılar yer almış

Ekrem Ö, Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensupları arasında keskin nişancı olduğu söylenen 3 Alman vatandaşının bulunduğunu ve hangi ülkeden olduğunu bilmediği 2 yabancı uyruklu kadın teröristin de yer aldığını bildirdi.

Erkek olanların elinde "Zagros" diye tabir edilen silah, diğerlerinin elinde ise "Kanas" diye tabir edilen silahın bulunduğunu anlatan Ekrem Ö, "Zagros"u kullanan Alman uyruklu teröristin kod adının "Cotkar" olduğunu öğrendiğini belirtti.

Tutuksuz yargılanan Fatma K. ise Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağına bir gün ara verildiği dönemde ilçede bulunan akrabasını çıkarmak için gittiği sırada yüzü kapalı teröristler tarafından çıkmasına izin verilmediğini iddia etti.

Güvenlik güçlerine sığınmak için bölgeden bir kez kaçma girişiminde bulunduğunu ifade eden Fatma K, güvenlik güçlerine yaklaştığı sırada teröristlerin başına taşla vurarak yerde sürükleyerek kendisini tekrar operasyon bölgesini götürdüğünü aktardı.

Tehdit edilerek, PKK'lı teröristlere zorla ekmek ve yemek yaptığını anlatan Fatma K. ifadesinde şöyle dedi:

"Agit kod adlı Yusuf Boz isimli terörist Sur'daki örgüt mensuplarındandır. Burada benim gibi zorla tutulan kişiler verilen işleri yapmadığı taktirde bu terörist tarafından cezalandırılıp vücudunun çeşitli bölgelerine jiletle zarar veriyordu. Hatta öldürdüğü dahi oluyordu. Benim de koluma ve sırtıma jiletle kesikler attı. Bu terörist çoğunlukla yüzü kapalı ve silahla dolaşıyordu. Oradaki herkes ondan korkuyordu."

İstenilen ceza

İddianamede, 20 sanık hakkında "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar hakkında da 5 yıldan 110 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

Muhabir: Aziz Aslan

Kaynak: AA