WASHINGTON

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli sığınmacılara en dobra katkısı sağlamaya çalıştıklarını fakat değme ülkenin belli başlı birlikte kapasitesi bulunduğunu söyledi.

AFAD Başkanı Oktay, merkezi ABD'nin başkenti Washington'da mevcut Turkish Heritage Organization anlı şanlı çıplak maşer kuruluşunun Sığınmacı Krizi mevzulu toplantısına telekonferans eliyle katıldı.

Suriye'den Türkiye'ye evvel mültecilerin Nisan 2011'de geldiğini hatırlatan Oktay, o tarihten itibaren Türkiye'nin kapılarının şiddetten kaçan desteğe kadın Suriyelilere bariz bulunduğunu kaydetti.

Oktay, “Bugün bakımından mültecilerin ağırlandığı 26 kampta 300 bin insanoğlunun bakımını üstleniyoruz. Ancak şu anda Türkiye'de canlı 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bunların şişman çoğunluğu da dinlenme kampı dışında, kentsel bölgelerde yaşıyorlar” bilgisini paylaştı.

Türkiye'deki kamplarda maruz imkanların Birleşmiş Milletler (BM) standartlarının baş döndürücü üstünde olduğuna dikkati çekici Oktay, kamplardaki ufaklıklara terbiye verildiğini ve her insana parasız esenlik hizmeti sunulduğunu vurguladı. Ancak dinlenme kampı haricinde canlı sığınmacılar düşüncesince şartların o denli dobra olmadığını dile getiren Oktay, Suriyeli 300 bin öğrenciye terbiye olanağı sunarken, mültecilerin yüzdelik 30'una karşılama fail ortaöğretim çağındaki gençlerin tahsile erişimlerinde yetersizlikler bulunduğunu aktardı.

Oktay, “Türkiye'de maksadımız terbiye gören mültecilerin sayısını bu senenin sonuna denli 450 bine çıkarmak. 2017 yılı sonuna denli ise her insana terbiye arz etmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Bizim bu noktadaki esas maksadımız ekol çağındaki öğrenciler ortada kaybolma birlikte döl oluşmaması” değerlendirmesinde bulundu.

'Sığınmacıların sayısı birtakım kentlerde domestik nüfusu geride bıraktı'

Sığınmacıların henüz baş döndürücü Suriye sınırına DOĞRU yerlerdeki kentlerde yoğunlaştığı tamlayan Oktay, mültecilerin sayısının birtakım kentlerde domestik nüfusu geride bıraktığını anlattı. Oktay, bu aşamada Kilis örneğini vererek, “Burada domestik halkın nüfusu 90 bin iken mültecilerin sayısı ise 130 binden henüz birlikte tomar durumda” bilgisini verdi.

Bazı vilayetlerde 450 binden birlikte tomar Suriyeli sığınmacı bulunduğunu tabir fail Oktay, “Karşı karşıya olduğumuz müşkülat baş döndürücü fazla. Elimizden geldiği denli en dobra katkısı sağlamaya çalışıyoruz fakat değme ülkenin belli başlı birlikte kapasitesi var” niteleyerek konuştu.

Oktay, akıbet devirde sığınmacılara düzentileme izni sağladıklarını fakat bu izinden çok iş olanaklarının yaratılmasının henüz ehemmiyetli olduğuna dikkati çekti. Bu bireylere istihdam arz etmek düşüncesince bulundukları bölgelerde yatırımlar yapılması icap ettiğini vurgulayan Oktay, arsıulusal topluluğun ve hususi bu piyasanın bu aşamada günah alması gerektiğine ayraç etti.

Oktay, akıbet senelerde meydana mevrut yıldırı olaylarının Türkiye'nin özlük güvenliğini de düşünmesini lazım kıldığını aktararak, Türkiye'nin hakkıyla insanca desteğe kadın olanlara kapılarını açarken yıldırı riskine dirlik da titiz olunması icap ettiğinin altını çizdi.

'Suriye tarafında birlikte çeşit emniyetli meydan oluşturulmalı'

Oktay, Suriyeli sığınmacı krizine dirlik yararcı birlikte hal hatırlamak düşüncesince Suriye ortamında emniyetli birlikte bölgenin oluşturulmasının gündeme getirildiğini fakat bunun birlikte ayrışık yaşama geçirilmediğini anlattı.

Son devirde Rusların sivilleri bombalamasıyla gene baş döndürücü sayıda insanoğlunun evlerinden adına yollara dökülebileceğine ayraç fail Oktay, “Sivillerin korunması düşüncesince sınırın Suriye tarafında birlikte çeşit emniyetli meydan oluşturulmalı” ifadesini kullandı.

“Bunlar elden Türkiye'nin değil hepsi yandaki ülkelerin, dünyanın sorunu” diyen Oktay, Rusların sivillere müteveccih saldırılarını durdurması çağrısında da bulundu. Oktay, çatışmaların sonlandırılmasına müteveccih iare mütareke niteliğindeki anlaşmanın da ihlal edildiğini laflarına ekledi.

Muhabir: Erkan Avcı

Kaynak: AA