KAHRAMANMARAŞ-İsmail Hakkı Demir

Suriye'de 2011'de başlayan çatışmalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye toprakları bugün acı ve gözyaşının merkezi durumunda.

Yetim çocuklar, eşini kaybetmiş kadınlar veya evladından haber alamayan annelerin anlattığı hüzünlü hikayeler ise Suriye'deki yürek burkan dramı gözler önüne seriyor. Yaşanan bu drama sessiz kalmayan Türkiye ise açık kapı politikası uygulayarak, savaşın mağdurlarına kucak açtı. İç savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye sığınmasıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) devreye girdi.

Yaklaşık 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkede, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'daki 24 çadır ve konteyner kentte 246 bin 231 Suriyeli barınıyor.

Savaşın en derin etkilerini hisseden, eşini, aile fertlerini, çocuklarını kaybeden Suriyeli anneler, çadır ve konteyner kentlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Yaşadıkları acıları yüreklerine gömen bazı Suriyeli anneler de Türkiye'de doğan çocuklarıyla hayatlarında yeni bir sayfa açtı. Yaklaşık 105 bin anne, Türkiye'de 2001'den bu yana 200 bin 200 çocuk dünyaya getirdi.

Suriye anneler, Türkiye'de çocuklarını güvenli ve bilinçli bir şekilde geleceğe hazırlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kaynak: AA