HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde inşaatı devam eden ve Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait olduğu öne sürülen külliyeyi sordu. Toğrul ” Külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?” dedi.

Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza! Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza!

-Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki yerleşime, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliyenin inşa edilmesi Bakanlığınızın ya da Bakanlığınıza bağlı ilgili kurumların bilgisi dâhilinde midir?

-Söz konusu külliyenin inşa edilmesi, İçişleri Bakanı açısından bir sorun teşkil etmemekte midir?

-Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü arazisi Haznevi Tarikatı’na kim tarafından tahsis edilmiştir? Külliyenin yapımını üstlenen bir yüklenici firma var mıdır? Var ise yüklenici firma kimdir? Yok, ise neden yoktur?

-Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi Tarikatına ait yapımı devam eden külliyenin inşaatına kimsenin yaklaştırılmamasının nedeni nedir?

-Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi Tarikatına ait külliyenin, bütçesi kim tarafından karşılanmaktadır?

-Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı kaç külliye bulunmaktadır? Haznevi Tarikatına bağlı diğer külliyeler Gaziantep’in hangi bölgelerinde yer almaktadır?

-Söz konusu külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?”

CAN ATAKLI: FACİAYA BAKAR MISINIZ?

Sözcü gazetesi yazarı Can Ataklı da konuyu köşesine taşıdı. Ataklı şöyle yazdı:

"Perşembe günü yazdığım bir yazıda bomboş bir araziye yapılan devasa camiyi ele alarak, “Bu hep böyle oluyor, önce cami yapılıyor, tabii kimse yıkamıyor, sonra etrafı evlerle doluyor. Sonra burası kısa sürede bir mahalleye dönüyor” demiştim. Yazıyı yazdığım sırada o caminin nerede olduğunu bilmiyordum. Ertesi gün öğrendim. Meğer o cami Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi'ne bağlı Karpuzkaya Köyü yakınlarında yapılıyormuş. Ve burada önemli olan caminin yapılması değil, yapanın kim olduğu Suriye'de bulunan Haznevi tarikatı, olduğu gibi Gaziantep'e gelmiş. Artık geri dönmeyi de düşünmediği için buraya yerleşmeye karar vermiş ve çok büyük bir külliye yapmaya başlamış. İnşaatta tarikat üyesi işçiler çalışıyormuş ve bunlar hiçbir ücret almıyormuş. Faciaya bakar mısınız? Suriye'den “güya Esat teröründen kaçıp gelenler” tüm Türkiye'de yaşam biçimini bozarken, sağlanan iklimden yararlanan tarikatlar da Türkiye'yi cennet gibi görüyor. Çok merak ediyorum, o külliye ve caminin yapılması için izin alındı mı? Alındıysa kim hangi hak ve yetkiye dayanarak yabancı bir ülkenin tarikatına bu olanağı sağladı?"

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1441052/_Suriye_den_Turkiye_ye_gelen_tarikat_kulliye_insa_ediyor_.html