Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Suriye'deki insani trajedi, yeni bir aşamaya giriyor. Bugün Madaya'da olduğu gibi artık açlıktan ölümler başladı. Yalnızca Madaya'da 40 bini aşkın insan kuşatma altında ve gıdaya ulaşamıyor. Burası gerçekten, artık sözün bittiği yer' dedi.

Emine Erdoğan, büyükelçi eşlerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yemek verdi.

Yemekte konuşan Emine Erdoğan, sözlerine 'Dün İstanbul'da yaşanan terör hadisesini şiddetle kınıyorum. Ölenlere rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Sultanahmet Meydanı'nda tarihin kalbine yapılan bu saldırıyı, insanlığa ve insanlık mirasına ihanet kabul ediyorum. Tüm kalbimle inanıyorum ki ülkemizin huzuruna kasteden bu tür girişimler, amacına hiçbir zaman ulaşamayacak. Birlik ve beraberliğimiz, teröre karşı en güzel cevap olacaktır' diyerek başladı.

'Burası gerçekten artık sözün bittiği yer'

Emine Erdoğan, 2015 yılının terörle mücadele eden Türkiye için olduğu kadar özellikle Ortadoğu'daki mazlum halklar için de çok zor geçtiğini söyledi.

Mülteciler meselesinin herkesi derinden etkilediğine değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bildiğiniz üzere Türkiye 8 milyar doları aşan bir harcamayla 2 buçuk milyon Suriyeli ve Iraklıyı topraklarında misafir ediyor. Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarıyla, büyük bir insanlık sınavı veriyoruz. Anadolu'nun dört bir yanında, Suriyeli kardeşlerimize evlerini açan, onlarla ekmeğini paylaşan, nice güzel insan olduğunu biliyorum. Bu vesileyle, onların yüce gönüllerini buradan selamlıyorum.

Bu tür duyarlılıklar, sanırım sadece bu topraklarda mayalanıyor. Zira yanı başımızdaki Avrupa için mülteciler meselesi, masa başında tartışılacak teorik bir konu olmaktan öteye geçmedi. Akdeniz sahillerine vuran cansız bedenler, yalnızca istatistik verisi olarak kaldı. Oysa bedenleri sahillere vuran o kadınların ve çocukların her biri, tıpkı New York'ta, Berlin'de, Brüksel'de yaşayanlar gibi yaşam hakkına sahipti fakat güçsüz bedenleri azgın dalgalara yenik düştü.'

Emine Erdoğan, geride kalanların durumunun da iç açıcı olmadığını vurgulayarak, 'Suriye'deki insani trajedi, yeni bir aşamaya giriyor. Bugün Madaya'da olduğu gibi artık açlıktan ölümler başladı. Yalnızca Madaya'da 40 bini aşkın insan kuşatma altında ve gıdaya ulaşamıyor. Burası gerçekten artık sözün bittiği yer. Uluslararası toplumun duyarsız kaldığı bu durumda bize düşen, insani ve vicdani diplomasi dilini sürdürmek, elimizden gelen insani yardımı onlardan esirgememektir. 'Bir insanı kurtarmak, insanlığı kurtarmak' demektir' dedi.

Kaynak: AA