İDLİB - Burak Karacağolu/Eşref Musa

Halepli Muhammed Alaa Celil, iç savaş şartlarında aç ve bakımsız kalan kedilere kurduğu barınakta sahip çıkıyor.

Suriye'de 7 yıldır devam eden iç savaş, dünyanın en büyük insani krizini doğurdu. Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, DEAŞ ve YPG/PKK gibi terör örgütleri, çocuk-kadın ayırt etmeden sivilleri öldürmeye, zorla göç ettirmeye, sivillerin evlerine dönmelerini engellemeye devam ediyor.

Bu vahşetten hayvanlar da insanlar kadar etkileniyor.

Sahipleri ölen ya da göç etmek zorunda kalan evcil hayvanlar, beslenmeye ve bakıma muhtaç halde.

Halepli eski ambulans şoförü Muhammed Alaa Celil, çocukluk hayalini gerçekleştirerek, 2013'te sahipsiz kedilerin sığındığı bir barınak açmış.

3 sene sonra, rejimin Halep kuşatması sırasında bombalanan barınakta kedilerinin çoğu ölen Celil, mücadelesini devam ettiriyor. Bombalanan barınaktan yalnızca 22 kediyi kurtarabilen Celil, Halep'in batı kırsalındaki Kefer Naya beldesinde yeni bir barınak kurdu.

Ernesto'nun Kedi Evi

Barınağa ilk kedisi Ernesto'nun ismini veren Celil, daha sonra buraya bir kliniği de dahil etmiş.

Halihazırda Celil ve Muhammed Yusuf isimli veteriner arkadaşı, 100'den fazla kediye bakıyor.

Celil, barınağın giderlerinin bir kısmını yurtdışındaki gönüllülerden aldığı online maddi destekle finanse ediyor ve kedilere Perla, Milano, Rose gibi bağışçılarına ait isimleri veriyor.

AA muhabirine konuşan Celil, ziyaretçi kabul ettiği "kedi evinde" özellikle savaş mağduru çocuklara hayvan sevgisini aşılamayı amaçladığını söyledi.

Celil, "Küçüklükten beri kedi sevdam var. Ailecek çok seviyoruz. Küçükken kasaplara gidip artık etleri toplayarak kedilere verirdik." dedi.

Çocukken en büyük hayalinin sokak kedilerine barınak yapmak olduğunu belirten Celil, "Burada yemek veriyoruz. Kedilere sağlık desteği veriyoruz. Yurt dışından bizi destekleyen bağışçılar var. Onların desteğiyle kedilere özel bakım yapılıyor." şeklinde konuştu.

170 kediye bakıyordu

Hayvansever Celil, "Halep'de bir kaç yıl önce rejimin yoğun saldırılar düzenlediği dönemde 170 kediye bakıyordum. Kentte yaşayan kimse kalmayınca kediler bana sığınmıştı. Ancak şiddetli bombardıman nedeniyle bir çok kedi ya öldü ya da kaçtı. Tahliye olurken ancak 22'sini getirebildim." ifadelerini kullandı.

Celil, Türkiye'de yaşayan çocuklarını ziyarete gittiğinde sokakta sahipsiz bir kediyi de Suriye'ye getirerek bakımını üstlendiğini dile getirdi.

Veteriner Yusuf da, "Bütün kedileri aylık sağlık taramasından geçiyoruz. Hamile ve sokakta yeni doğmuş kedilere ayrı bakım yapıyoruz. Kaza geçiren kedilerin tedavisini yapıyoruz. Bulaşıcı hastalıkları olan kedileri özel bakım alanına alarak tedavisi tamamlanana kadar orada tutuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA