Operasyonlarda şimdiye kadar 6 mahallenin yüzde 75’inin hendek ve barikatlardan temizlendiği ve kontrolün sağlandığı belirtildi. 6 mahallede 300’e yakın hendek ve barikat bulunurken, bazı bölgelerde de güvenlik güçlerinin görüş açısını kapatmak için bezlerle perdeleme yapıldığı bildirildi. Operasyonların bitmesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile ilgili tarih vermek istemeyen yetkililer, operasyonun başladığı ilk günlerde ön saflarda terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’lilerin olduğunu, sonraki günlerde ise kırsaldan gelen örgüt mensuplarının bulunduğunu, aralarında keskin nişancıların da yer aldığını söyledi.

Yetkililer, 6 mahallede bulunan terörist sayısı konusunda rakam vermenin doğru olamayacağını, çünkü bir sokakta görülen grup veya kişilerin hareket halinde olması nedeniyle başka bir noktada da görülebileceğini söyledi. Operasyona korucuların da destek verdiğini belirten yetkililer, toplam 2 bin güvenlik görevlisi dönüşümlü olarak operasyona katıldığını bildirdi. 

5 güvenlik noktası

Sur’da operasyonun bitmesinden sonra, başta kamuya ait binalar kullanılmak üzere en az 5 noktada geçici ya da kalıcı güvenlik noktaları oluşturulacağını kaydedildi. Sur’daki çatışmalardan etkilenen 1003 küçük esnafa  toplam 2 milyon 905 bin 50 lira para yardımı yapılırken, çatışmalar nedeniyle Sur’daki evlerinden ayrılarak ev kiralayan veya yakınlarının yanına yerleşen 4 bin 897 aileye de toplam 3 milyon 255 bin lira nakdi yardım yapıldığı açıklandı. Kalacak yerleri olmayan ve 339 kişiden oluşan 97 ailenin ise otellere yerleştirilerek otel masraflarının valilik tarafından karşılandığı belirtildi. 
 
‘Hiçbir şey yoktu, su yoktu’

Sur’da önceki gün 1 terörist teslim oldu. Teslim olan terörist, Hasırlı Mahallesi’nde çıkmalarını engelledikleri yaşlı bir çiftin olduğunu söyledi. Jandarma ve köy korucuları söz konusu adresteki yaşlı çiftin evine gitti. Ahmet (85) ve Ayşe (80) Aslan çifti evlerinden tahliye edildi. Askerler, yaşlı çifti sırtlarında taşıyarak güvenli bölgeye getirdi. “Hiçbir şey yoktu. Ne gelen soran vardı, ne de su vardı” diyen yaşlı çift, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Güvenlik güçlerine dua eden Aslan, “Jandarma bize yardımcı oldu, yemek verdiler, hastaneye getirdiler. Allah razı olsun” dedi. 

Kaynak: HABER7.COM